Showkostuums van Eddy Wally tentoongesteld in Hasselt

Print
HASSELT - «Wáw! Gewéldig! Fantástisch!» The Voice of Europe zal glimmen van trots als hij zijn showkleding tentoongesteld ziet in het Stedelijk Modemuseum van Hasselt. Van 18 september tot 24 oktober loopt daar de expo 'Eddy Wally's geweldige garderobe', een selectie uit de rijkelijk gevulde glitterkast van Europa's bekendste marktkramer. Een unieke expo, want Wally's wonderbaarlijke showkloffies worden voor het eerst in poule aan het publiek getoond.
BR>
«In totaal bezit Eddy honderd vijftien kostuums,» becijfert Wally's manager Hugo. De Voice himself is druk bezig met opnames en kan niet aan de telefoon komen. «Als je die pakken allemaal achter elkaar zou hangen, kun je er een kleerkast van zes en een halve meter lang mee vullen.»
«De kostuums zijn door verschillende kleermakers in binnen- en buitenland gemaakt. De oudste exemplaren dateren van veertig jaar geleden. Hoeveel de collectie waard is? Pff, de prijzen zijn heel variabel,» weet de manager. «Dat gaat van 25.000 frank tot 150.000 frank.»
Niet de hele zwik Wally-textiel verkast naar Hasselt. «We gaan een zestigtal kostuums tentoonstellen op poppen, allemaal in vol ornaat,» legt Kristien Vanopré van het Modemuseum uit. «We zijn momenteel nog volop bezig met het aankleden van de poppen. De coördinator van deze expo is verschillende keren naar de collectie gaan kijken en heeft een keuze gemaakt in samenspraak met Eddy Wally zelf. De meest speciale zijn eruitgehaald.»
«De tentoonstelling is eigenlijk opgesplitst in twee onderdelen,» doet Vanopré uit de doeken. «Enerzijds geven we een overzicht van Eddy Wally's leven. Dat gebeurt aan de hand van foto's: zijn eerste communie, zijn eerste gitaar,... dergelijke dingen. In het andere luik van de expo laten we de showkleding zien. We hebben de collectie min of meer opgedeeld per land waar hij is geweest: China, Amerika,...»
Om de extravagante Wally-outfits beter tot hun recht te laten komen, wordt er gezorgd voor een aangepast decor. «We hebben het interieur van zijn vroegere dancing Paris Las Vegas nagebootst, het zal de moeite zijn,» lacht Vanopré.

Veiling


Het idee om «iets te doen» met de plunjes van een bekende artiest rijpte al langer in het Hasselts Modemuseum. «Maar het moest iets speciaals zijn, iets excentrieks. Tja, dan kom je onvermijdelijk bij Eddy Wally terecht,» grinnikt Vanopré. «De kleding van andere Vlaamse artiesten is meestal niet zo opvallend.»
Kunnen we de opzichtige showkledij van Eddy Wally, de Liberace der Lage Landen, eigenlijk wel mode noemen? «Een gedeelte ziet er misschien kitscherig uit,» geeft Vanopré toe. «Maar je ziet ook dat zijn kledij de mode van bepaalde periodes weergeeft. Brede pijpen en plateauzolen, dat is duidelijk onder invloed van bepaalde modetrends uit de jaren zeventig. De glitterpakken en de capes zijn natuurlijk pure showkostuums.»
Van de bewaarde showjurken van wijlen De Zangeres Zonder Naam, dat andere boegbeeld van het Nederlandstalige levenslied, wordt gefluisterd dat ze zurig geuren en zweetvlekken vertonen. Niks van dat alles bij Eddy's geweldige garderobe. «Zijn showkledij bevindt zich in goeie staat,» beweert Kristien Vanopré. «De kostuums uit de jaren zeventig moeten wel worden opgefrist. Eddy trekt die pakken trouwens niet meer aan, ze passen hem niet meer.»
Op 13 oktober gaan enkele Wally-tenues alsmede een trits hemden, dassen en schoenen van de handtassenventer die ons 'Chérie' en 'Ik Spring Uit Een Vliegmachien' schonk onder de veilinghamer ten voordele van het kinderkankerfonds 'De Kleine Prins'.
Na 24 oktober moet 'Eddy Wally's geweldige garderobe' in het Hasselts Modemuseum plaatsruimen voor de toiletjes van die andere plastic wereldster: Barbie. Die zit toevallig ook al veertig jaar in het vak.