Chemicaliën in alledaagse producten tasten hersenen kinderen aan

De chemische stoffen die terug te vinden zijn in alledaagse gebruiksmiddelen, vormen een gevaar voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Dat staat te lezen in het jongste rapport van de natuurbeschermingsorganisatie WWF, dat woensdag werd voorgesteld in Londen.

Belga

Het toxische effect van voorwerpen als televisies, computers, autozetels, videorecorders en meubelen kunnen de intelligentie en coördinatie van kinderen aantasten, besluit WWF op basis van het rapport "Compromising Our Children". Dat rapport bundelt enkele onderzoeken die onlangs werden uitgevoerd in de EU omtrent de impact van chemische en synthetische producten. De organisatie vraagt dat verbruikers beter geïnformeerd worden over dit gevaar.

"Het lijkt ongelooflijk dat we vandaag nog altijd vitale gegevens over het merendeel van de gebruikte chemische producten ontberen, terwijl de wetenschap heeft aangetoond dat deze producten de mentale capaciteiten van onze kinderen aantasten", zei Gwynne Lyons, WWF-adviseur op het vlak van giftige producten.

Volgens WWF is dit "beangstigende" fenomeen verantwoordelijk voor het verlies van geheugen, een daling in de visuele herkenning, minder goede motoriek en zwakkere resultaten voor IQ-testen. Amerikaans onderzoek had al uitgewezen dat zo'n 10 procent van alle neurologische afwijkingen veroorzaakt worden door blootstelling aan chemicaliën.

Onder de producten die de organisatie signaleert bevinden zich ondermeer de vuurvertragende middelen die zich in alledaagse voorwerpen bevinden, maar ook dioxines en PCB's (polychloorbifenylen), terug te vinden in oude transformatoren en bepaalde bouwmaterialen.

In april had WWF al onderzoeksresultaten bekendgemaakt waaruit bleek dat 39 vrijwillige Europese afgevaardigden 76 verschillende chemische stoffen in het bloed hadden.