Katholiek onderwijs vraagt loyauteit homoseksuele leerkracht

Homosexuele leerkrachten die huwen, zullen daardoor in moeilijkheden raken op hun school.

Belga

Dit stelt Mieke Van Hecke, sinds kort aan de top van het katholiek onderwijs, de 'Guimardstraat'. Van Hecke ontkent dat ze met dit standpunt terugkomt op haar pleidooi om homosexualiteit meer aanvaardbaar en bespreekbaar te maken in het katholiek onderwijs.

De krant De Morgen brengt zaterdag op de voorpagina verslag uit over een debat in het tv-programma Nachtwacht van zaterdagavond. Daarin kruisen professor Etienne Vermeersch en Mieke Van Hecke de degens over de christelijke inspiratie in het katholiek onderwijs.

Van Hecke bevestigt haar uitspraak dat getrouwde homo's in problemen zullen komen in het katholiek onderwijs, maar betreurt de uitvergroting van die uitspraak. Van Hecke wil een meer zichtbare christelijke inspiratie in de katholieke scholen. Ze betreurt dat haar gesprekspartner Vermeersch dit standpunt verengt tot het afchecken van de getrouwheid van de Guimardstraat aan de standpunten van paus Johannes-Paulus II.

Van Hecke verwacht van leerkrachten in het katholiek onderwijs dat ze loyaal staan tegenover het project en tegenover de leer en de standpunten van de kerk. Homosexualiteit of echtscheiding kunnen daarom niet gepromoot worden, ze moeten wel bespreekbaar zijn.

Op de vraag of een homo of lesbienne sowieso leerkacht kan zijn in het katholiek onderwijs, geeft Van Hecke een onduidelijk antwoord. Wel merkt ze op dat het de scholen zelf toekomt de grenzen te trekken.