Lubbers' vriendengebaar als seksuele intimidatie aanzien

Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (Unhcr), heeft voor het eerst publiekelijk erkend dat een "vriendschappelijk gebaar" van hem door een medewerkster is aangezien voor seksuele intimidatie.

Belga

Dit heeft de Nederlandse Voklkskrant zaterdag geschreven. Lubbers is door een medewerkster van seksuele intimidatie beschuldigd en ontkent dit. In een brief aan zijn personeel zegt de voormalige Nederlandse premier nu dat de vrouw een "vriendschappelijk gebaar" verkeerd heeft ingeschat.

Volgens de christen-democratische politicus had de zaak in der minne geschikt moeten worden, zoals al eerder met een andere vrouw gebeurde. Toen had hij zich gerealiseerd dat de betrokkene zich niet op haar gemak voelde. Schriftelijk had hij toen excuus gemaakt, omdat "er op geen enkele wijze sprake was van seksuele intimidatie". Dat het dit keer toch tot een klacht is gekomen, wijt hij volgens het dagblad aan grappen op de werkvloer waardoor de vrouw zou zijn uitgedaagd het officieel hogerop te zoeken.