Ter dood veroordeelde Amerikaan na 17 jaar vrij

Een 52-jarige Amerikaan is vrijdag, zeventien jaar nadat hij voor een dubbele moord ter dood was veroordeeld, vrijgelaten uit de gevangenis.

AP Ned

DNA-bewijs pleitte Gordon Randall Steidl vrij, nadat eerder al de belangrijkste getuige tegen hem haar verklaring had ingetrokken.

Steidl werd in 1987 ter dood veroordeeld voor het neersteken van het echtpaar Dyke en Karen Rhoads in de staat Illinois en het in brand steken van hun huis. Voordat zijn straf in 1999 werd omgezet in levenslang zonder kans op vervroegde invrijheidstelling, zat hij 12 jaar op death row, de afdeling waar ter dood veroordeelde gedetineerden hun executie afwachten.

Een rechter oordeelde vorig jaar dat het bewijs tegen Steidl, nadat een getuige haar verklaring introk dat ze Steidl de moorden had zien plegen, waarschijnlijk onvoldoende was. Recente analyses van DNA dat op de plaats van het misdrijf van de waarschijnlijke dader werd gevonden, pleitte hem eveneens vrij.

Bovendien hadden Steidls advocaten zeer slecht werk geleverd, oordeelde de rechter, die vrijdag de order gaf hem vrij te laten. Het openbaar ministerie stuurt aan op een nieuw proces.