Irak draagt Iyad Allawi voor als premier

Iyad Allawi, een Iraakse neuroloog en zakenman die jaren in ballingschap heeft geleefd, is door de Iraakse bestuursraad voorgedragen als premier van de overgangsregering die op 30 juni in Irak moet aantreden.

AP Ned

"Het is beslist", zei Hameed al-Kafaei, woordvoerder van de bestuursraad. "Hij is de aankomend premier." Een medewerker van VN-gezant Lakhdar Brahimi, die het laatste woord heeft bij de vorming van de overgangsregering, zei dat Brahimi de keuze van Allawi, een sjiiet, op prijs stelt en respecteert.

Nadat de raad unaniem voor Allawi had gestemd voegde Brahimi zich bij de vergadering. Het was de bedoeling dat er vervolgens ook een president en twee vice-presidenten zouden worden aangewezen, maar dat werd om niet nader genoemde reden uitgesteld tot in het weekeinde.

Verwacht wordt dat het presidentschap naar een soenniet gaat en de vice-presidentschappen naar een sjiiet en een Koerd. De namen van de 26 ministers zullen waarschijnlijk maandag bekend worden gemaakt.

Een medewerker van Allawi, Ibrahim al-Janabi, zei dat de keus op Allawi is gevallen vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in Irak. Allawi lijkt in de beste positie om daar verbetering in te brengen omdat er in zijn partij, het Iraakse Nationaal Akkoord, veel voormalige legerofficieren zitten die zich in het verleden van Saddam hebben afgekeerd.