GAL wint Press Cartoon Belgium

GAL heeft de vijfde Press Cartoon Belgium 2003-2004 gewonnen. De jury koos een tekening die verscheen in het weekblad Knack boven 6.200 andere cartoons. Johan De Moor en Cost. kregen eervolle vermeldingen.

Belga

Het resultaat werd donderdag bekendgemaakt door de vzw Press Cartoon Belgium.

GAL wint met een bijzonder donkere tekening waarop schijnbaar maar één licht vlekje te zien is. Het gaat om de witte tanden van een ter dood veroordeelde die op een elektrische stoel zit. De cartoon refereert zo aan de grote elektriciteitspanne van vorige zomer in de Verenigde Staten. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden. GAL laat vanuit Italië weten dat hij bijzonder tevreden is met zijn prijs.

De jury koos ook twee eervolle vermeldingen, telkens goed voor 800 euro. Ze gaan naar Johan De Moor voor een tekening van de gevangen genomen Saddam in Vlan en naar de Waalse tekenaar Cost. Die maakte een cartoon in Le Journal du Mardi over de afschaffing van alle religieuze symbolen in Franse scholen.

De jury van de Press Cartoon Belgium bestaat uit mensen van heel uiteenlopende sectoren. Dit jaar was de gerenomeerde Spaanse cartoonist El Roto voorzitter. Hij had onder meer filmmaker Julien Vrebos, artieste Ann Veronica Janssen en hoogleraar communicatiewetenschappen Frank Thevissen onder zijn hoede. Zij moesten kiezen uit 102 genomineerden.

De populairste onderwerpen waren met voorsprong Louis Michel en Guy Verhofstadt. Zij kwamen beiden elk acht keer voor. De 102 cartoons zijn vanaf 20 juni te zien op het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist en worden later ook uitgegeven.