VTM confronteert politici met 20-koppige volksjury

De commerciële omroep VTM komt stilaan in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen. Met 'De Volksjury', dat zondag 6 juni van start gaat, levert VTM een extra inspanning tegenover de aanloop naar de verkiezingen vorig jaar.

Belga

De slotweek wordt afgesloten met een kopstukkendebat annex verkiezingsconférence. Op 13 juni zelf kiest de zender voor een 'gebalde aanpak'.

Directeur informatie Klaus Van Isacker wilde donderdag tijdens de voorstelling van de verkiezingsprogrammatie meteen een misverstand uit de weg ruimen. "Het is niet zo dat we minder brengen rond de verkiezingen dan vorig jaar. Integendeel, we doen er nog een programma bovenop", aldus Van Isacker. De zender heeft er ook bewust voor gekozen De Volksjury pas in de laatste week te programmeren. "We voelen dat de verkiezingen pas dan echt beginnen leven".

De Volksjury is een programma van productiehuis Telesaurus, dat tot op heden bijna uitsluitend voor de openbare omroep werkte (bv. De Nachtwacht), en wordt gepresenteerd door Stef Wauters. Het concept van het programma, dat vijf dagen lang in prime-time in de ether gaat, is dat telkens een partijkopstuk in een 'arena' wordt onderworpen aan een spervuur van vragen van 20 kiezers.

Zoals gekend kiest VTM op 13 juni niet voor een marathonzitting, maar voor een gebaldere aanpak. "We behandelen de verkiezingen als een nieuwsfeit. We coveren ze in de uitgebreide nieuwsuitzendingen", luidt het. Van Isacker steekt niet weg dat ook de zwakke kijkcijfers van vorig jaar een rol spelen bij de keuze voor die aanpak. De avond wordt afgesloten met een afrondend debat en een laatavond-editie van het nieuws.