Dodelijk efficiënt Porto klopt Monaco

FC Porto heeft in het Duitse Gelsenkirchen de finale van de Champions League voetbal gewonnen.

Belga

De uitgekookte Portugezen versloegen het Franse Monaco met 3-0 na doelpunten van Carlos Alberto, Deco en Alenitchev. Bij de rust stond het 1-0.

In de sfeervolle Arena auf Schalke begonnen bij de Monegasken de vertrouwde 11 namen aan de finale, dus zonder de Kroaat Dado Prso. FC Porto-coach Mourinho liet McCarthy en Alenichev op de invallersbank. Deze verrassende finale van het kampioenenbal, tussen twee teams die met Real Madrid en Manchester United twee topfavorieten wisten uit te schakelen, begon vrij afwachtend.

Beide ploegen combineerden goed tot aan het strafschopgebied, maar daar was de verdediging baas over de aanval en was het steeds net niet. In de derde minuut had Giuly wel een kleine mogelijkheid, maar Porto-sluitstuk Baia was sneller op de bal.

De wedstrijd kwam maar niet op gang, en pas in de 23e minuut was er opnieuw opwinding. Niet vanwege een doelkans, maar bij Monaco moest aanvoerder en draaischijf Ludovic Giuly de strijd staken. De 'kleine prins' was geblesseerd en werd vervangen door Dado Prso, die bij de Fransen aan zijn laatste match toe was (hij trekt naar de Glasgow Rangers). De Portugezen, bij de meeste waarnemers tot favoriet gebombardeerd, hadden wel het meeste balbezit, maar kansen waren in deze erg gesloten finale veel te schaars. Tot in de 39e minuut, toen er plots een doelpunt uit de lucht viel. Een Portugese voorzet van Ferreira werd niet goed weggewerkt door de Franse defensie en de Braziliaan Carlos Alberto, amper 19, controleerde en trapte voorbij Monaco-doelman Roma in de rechterbovenhoek binnen: Porto 1-0 voor.

Monaco probeerde nog voor de rust gelijk te komen, kwam iets meer opzetten, maar creëerde vooralsnog geen doelrijpe kansen. De 23 acteurs gingen rusten met een 1-0 stand in het voordeel van Porto. In de tweede helft wisten de Monegasken wat hen te doen stond: minstens één keer scoren om verlengingen af te dwingen. Porto speelde de bal echter goed rond en hield Monaco ver van het doel. Bij Monaco, dat in deze Champions League nochtans heel makkelijk scoorde, sputterde de aanvalsmachine. Morientes kreeg geen centimeter ruimte en de creativiteit van Giuly werd toch een beetje gemist, al waren de Monegasken wel de betere in de tweede helft. Monaco-coach Deschamps bracht halfweg de tweede helft met Nonda een extra aanvaller in en de Fransen gingen nadrukkelijker op de helft van Porto spelen. Het bleef echter hinken op twee gedachten, omdat een messcherpe Portugese counter de doodsteek zou betekenen.

Die kwam er ook in de 71e minuut. Deco stak het middenveld over, zette een lange één-twee op met Alenitchev, die de bal perfect teruggaf. De tot Portugees genaturaliseerde Braziliaan trapte de bal koel in de linkerhoek en zette Porto op rozen. Vier minuten later counterde Porto Monaco helemaal dood. De ingekomen Alenitchev knalde een afgeweken pass van Derlei genadeloos voorbij doelman Roma. Porto 3-0 voor, en match gespeeld. Bij Monaco trapte Evra nog onbesuisd over, maar er werd niet meer gescoord.

Een oerdegelijk en technisch uitstekend Porto won de CL-finale; na de UEFA-Cup vorig seizoen een tweede Europese triomf voor succescoach Mourinho.