Geen Belgisch veto tegen NAVO-operatie in Irak

België zal geen veto stellen indien een interventie van de NAVO in Irak op de politieke agenda zou belanden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel in Washington verklaard na afloop van een onderhoud met zijn Amerikaanse collega Colin Powell.

Belga

"Afghanistan moet de prioriteit van de NAVO blijven", zo stelde Michel. "Een grotere inmenging in Irak zou niet verstandig zijn, maar als de vraag op tafel zou belanden, zal België geen veto stellen". Op 28 en 29 juni houden de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO topberaad in Istanboel. Indien de Verenigde Naties tegen die tijd het licht op groen zetten voor een nieuwe Irak-resolutie, kan de mogelijke rol van de NAVO in Irak een gespreksonderwerp worden, zo verklaarde Powell.

Michel vindt de door de VS en Groot-Brittannië voorgestelde ontwerpresolutie over de machtsoverdracht aan de Irakezen een goede basis voor onderhandelingen. Het sturen van Belgische troepen naar Irak acht hij op dit moment echter uitgesloten. Wel suggereerde de buitenlandminister dat België een bijdrage zou kunnen leveren in de training van politiemensen, de opbouw van een administratie en het opstellen van een nieuwe grondwet.