Helft Vlamingen sport gezond, maar zwaarlijvigheid neemt toe

Circa 46 procent of bijna de helft van de Vlamingen sport meer dan drie uur per week. Bovendien noemt drie op vier zichzelf sportief. Toch kampen velen met overgewicht en haakt een hoop jongeren na de middelbare school af.

Belga

Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de sportiviteit van de Vlaming van het Steunpunt Sport, Beweging en Gezondheid. Vlaams minister van Sport Marino Keulen stelde het onderzoek woensdag voor.

Het steunpunt groepeert wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel, de Katholieke Universiteit Leuven en de Rijksuniversiteit Gent. Hun onderzoekers ondervroegen een representatief staal van 12.000 Vlamingen over hun sportiviteit. Het onderzoek keek niet naar de intensiteit van de sport, maar peilde naar de perceptie van de Vlaming. De ondervraagde die volksspelen als sport beschouwt, zit dus ook in de statistieken.

Uit de resulaten blijkt dat 74 procent zichzelf sportief noemt. Bijna de helft, 46 procent, sport meer dan drie uur per week. Iets wat de onderzoekers als gezond omschrijven. Een kwart van de Vlamingen doet nooit aan sport.

Mannen doen op elke leeftijd meer aan sport dan vrouwen. Beide groepen kennen wel een sterke terugval. Bij de mannen komt die op 26-jarige leeftijd, bij vrouwen op 19-jarige leeftijd. Vanaf 46 jaar wordt opnieuw meer aan sport gedaan.

Zevenentwintig procent van de Vlamingen is overigens aangesloten bij een sportclub, goed voor 1,3 miljoen sportbeoefenaars. Uit de cijfers blijkt ook dat populaire sporten, naarmate de leeftijd toeneemt, evolueren naar louter recreatieve sporten. In het beleid is daar nu nog weinig aandacht voor.

Hoewel de Vlaming relatief veel beweegt, kampen velen met overgewicht of zelfs obesitas. Zwaarlijvigheid stijgt vanaf de leeftijd van 19 jaar exponentieel. Obesitas stijgt geleidelijk maar wel continu. Zo weegt ruim 70 procent van mannen boven de 55 te veel en heeft bijna 18 procent obesitas. Bij vrouwen liggen de waarden iets lager.

Vlaamse jongeren zitten dan weer vaak en lang voor televisie of computer, tot meer dan 24 uur per week. Volgens de onderzoekers kan overgewicht preventief bestreden worden door een goede combinatie van gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Het steunpunt peilde ook naar de populariteit van verschillende sporten. Bij jonge mannen staat voetbal aan de top, vrouwen dansen het liefst. Voor 19 tot 40-jarige mannen prijkt fietsen op één, bij vrouwen fitness. In de oudste leeftijdcategorieën is fietsen populairst. In groepsverband staat bij alle Vlaamse mannen voetbal aan kop, gevolgd door tennis en fietsen. Fitness, dansen en tennis zijn de sporten die de Vlaamse vrouwen liefst in groepsverband beoefenen.

De onderzoekers vroegen tenslotte ook naar de drijfveren om te sporten. De top drie was bij alle Vlamingen hetzelfde. Plezier beleven, gevolgd door 'gezondheid/conditie' en 'samen met vrienden'. Wie niet sport, noemt gebrek aan tijd en doorzetting als voornaamste reden.