Inplant verlaagt risico op plotse hartstilstand met 23 procent

Uit het grootste onderzoek ooit op het gebied van hartritmestoornissen blijkt dat mensen met matig hartfalen dankzij een inplanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) 23 procent minder risico hebben om te overlijden aan een plotselinge hartstilstand. Een ICD is amper groter dan een pacemaker en volgt nauwgezet en permanent de hartslag.

Belga

Het apparaatje wordt onderhuids aangebracht en grijpt in wanneer de hartslag gevaarlijk snel of onregelmatig wordt. Een ICD legt het hart even stil met een sterke elektrische schok en laat het opnieuw starten in een normaal ritme. Een ICD biedt zeven tot negen jaar effectieve bescherming tegen een hartstilstand.

De studie, Sudden Cardiac Death in Heart Failure Trial (SCD-HeFT), werd uitgevoerd door Medtronic bij 2.521 patiënten uit 148 ziekenhuizen in de VS, Canada en Nieuw-Zeeland. In België worden jaarlijks ongeveer 600 ICD's ingeplant voor een totale kostprijs van 14,8 miljoen euro. Een ICD kost 25.000 euro, maar volgens Medtronic zijn de baten groter dan de kosten. Medtronic vraagt een herziening van de nomenclatuur, zodat artsen ook preventief bij risicogroepen een ICD kunnen inplanten.