Burgemeester Zonhoven niet naar rechter voor naturalisatiefraude

Marilou Vandenpoel-Welkenhuysen (VLD), de burgemeester van Zonhoven en voormalig lid van de naturalisatiecommissie in de Kamer, zal dan toch niet voor de rechtbank moeten verschijnen. Het Antwerpse parket verdacht haar van betrokkenheid bij een grootschalige naturalisatiefraude van Georgiërs, Russen en Oekraïners en had aan de raadkamer haar doorverwijzing naar de rechtbank gevraagd.

Belga

De raadkamer oordeelde donderdag echter dat er in het dossier geen enkele aanwijzing zit van haar schuld, aldus haar advocaat Marc Van Passel. Het parket overweegt in beroep te gaan tegen de beschikking van de raadkamer. Honderdeenenzeventig verdachten zullen zich binnenkort wel voor de rechtbank mogen verantwoorden.

Het dossier van de naturalisatiefraude telde oorspronkelijk 202 verdachten. Voor 30 van hen had het parket geen doorverwijzing gevraagd. De 172 anderen had het parket wél graag voor de rechtbank zien verschijnen. Enkel Marilou Vandenpoel-Welkenhuysen ontsprong donderdag voor de raadkamer de dans.

Tot de 171 andere verdachten die van de raadkamer wel voor de rechtbank moeten verschijnen, behoren onder meer Abraham Melikhov, een tot Belg genaturaliseerde Georgiër die een ambtenaar van de Dienst Naturalisaties zou hebben omgekocht in ruil voor geknoei in dossiers van Georgiërs, Russen en Israëli's uit het Antwerpse, Jean-Pierre V., de gewezen ambtenaar die de naturalisatiedossiers aanbracht in de Kamer en die zich zou hebben laten omkopen met reisjes en cadeaus en twee advocaten van de balie van Antwerpen.

Het merendeel van de verdachten zijn echter tot Belg genaturaliseerde Georgiërs, Russen en Israëli's die via Melikhov en de ambtenaar op frauduleuze wijze de Belgische nationaliteit zouden hebben verkregen.