Italië legt richtlijnen voor maken van pizza's vast

In een poging de echte Napolitaanse pizza te beschermen tegen slappe namaak, heeft Italië strikte richtlijnen opgesteld voor het maken van het authentieke traditionele gerecht.

AP Ned

Restaurants die zich houden aan de voorschriften - die gaan over de omvang en de ingrediënten, maar ook over het soort oven - kunnen een speciaal kwaliteitskeurmerk aanvragen.

Het ministerie van landbouw legde de regels vast en publiceerde ze dinsdag in het staatsblad. Ze maken deel uit van het plan om de Italiaanse cuisine in de Europese Unie te beschermen.

Het is niet duidelijk hoe er zal worden toegezien op de naleving van de regels. Echte Napolitaanse pizza moet rond zijn en niet meer dan 35 centimeter doorsnee, niet dikker dan 0,3 centimeter in het midden en met een korst van zo'n twee centimeter. "De structuur moet zacht, elastisch en makkelijk vouwbaar zijn", aldus de richtlijnen die voorts beschrijven welk soort bloem, gist, tomaten en olie gebruikt moeten worden. Het deeg moet met de hand gekneed worden en gebakken in houtovens met de vereiste temperatuur van 485 graden Celsius.

Er zijn drie types echte pizza: de Marinara, met knoflook en oregano; de Margherita, met basilicum en mozzarella uit de zuidelijke Apennijnen; en Extra-Margherita, met verse tomaten, basilicum en buffelmozzarella uit Campania, de streek waarin de bakermat van de pizza, Napels, ligt.