Nixon was te dronken om aan de telefoon te komen

De Yom Kippur-oorlog van 1973 was in volle gang, een confrontatie tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie dreigde en de Amerikaanse president Richard Nixon was te dronken om met de Britse premier te praten.

AP Ned

Dat blijkt uit transcripten van opnames van telefoongesprekken van Henry Kissinger, Nixons minister van buitenlandse zaken en nationale-veiligheidsadviseur.

Het is 11 oktober 1973. De Britse premier Edward Heath belt rond acht uur 's avonds met het Witte Huis en wil Nixon spreken. Kissinger overlegt met zijn assistent Brent Scowcroft, die hem van het dringende telefoontje op de hoogte stelde. "Kunnen we nee zeggen? Toen ik de president sprak was hij ladderzat." Scowcroft antwoordde: "We zouden hem kunnen vertellen dat de president niet beschikbaar is en dat hij u misschien kan bellen." Kissinger deelde Heath uiteindelijk mee dat de president 's ochtends weer bereikbaar zou zijn.

Het telefoongesprek is te vinden in de meer dan 20.000 pagina's transcripten die de National Archives woensdag hebben vrijgegeven. De transcripten omvatten de periode januari 1969 tot augustus 1974. Kissinger voert gesprekken met wereldleiders, Amerikaanse politici, medewerkers, beroemdheden en journalisten en probeert diverse wereldcrises onder controle te houden, zelfs als Nixon wankelt en uiteindelijk aftreedt als gevolg van het Watergate-schandaal. maw0578/jh 261740 may 04GMT