Floridienne gelooft sterk in biotech

De Belgische holding Floridienne, actief in de chemie- en agrovoedingssector, gelooft sterk in de groei van haar afdeling biotechnologie. Daarnaast kondigde de holding woensdag aan 4 miljoen euro te zullen vorderen van de Belgische staat.

Belga

De vordering kadert in een geschil met de Belgische Belastinginspectie (BBI). Die controleert de holding al verschillende jaren, wat Floridienne tot nu al 5 miljoen euro kostte. Twee jaar geleden spande Floridienne een rechtszaak aan omdat de BBI de wet niet zou respecteren, en kreeg gelijk: de Belgische staat werd veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 4 miljoen euro. Deze straf is nooit uitgevoerd.

Wat de toekomststrategie van de holding betreft, gelooft Floridienne sterk in de poot biotechnologie. Ze verwijst naar een licentie voor genetisch gemanipuleerde populieren die Floridienne recent heeft verworven van een Israëlisch-Amerikaans bedrijf. Deze populieren groeien drie keer sneller dan normaal, waardoor de geproduceerde biomassa drie keer goedkoper wordt.

Toepassingsmogelijkheden zijn onder meer ethanol ter vervanging van brandstof. Waucquez: "de toepassingen zijn enorm, zeker gezien de hoge olieprijzen en het verdwijnen van kernenergie". De financieel directeur zegt nu politieke steun te gaan zoeken om deze populieren in Europa te mogen planten. Woensdag raakte ook nog officieel bekend dat gedelegeerd bestuurder en voorzitter Jean-Marie Delwart zijn functies in juni neerlegt, maar meerderheidsaandeelhouder blijft. Philippe Bodson wordt de nieuwe voorzitter. Een nieuwe gedelegeerd bestuurder komt er niet. In de plaats zullen directeurs de verschillende divisies gaan leiden.