Verbod op legbatterijen in Oostenrijk

Het Oostenrijkse parlement heeft donderdag een van de strengste wetten voor dierenrechten in Europa aangenomen. De wet verbiedt onder andere het gebruik van legbatterijen op pluimveebedrijven, het couperen van oren en staarten van puppy's en het optreden van leeuwen en andere wilde dieren in circussen.

AP Ned

De Oostenrijkse parlementariërs, sommige met een knuffeldier in de hand, stemden donderdag unaniem voor de wet, die in januari van kracht moet worden. Kanselier Wolfgang Schüssel zei dat Oostenrijk met de aanname van de wet een sterk signaal afgeeft voor de rest van Europa en de wereld om ook de rechten van dieren beter te beschermen. "Deze nieuwe wet geeft zowel producenten als consumenten een goed gevoel en het plaatst de bescherming van dieren hoog op de internationale agenda", aldus Schüssel.

De Oostenrijkse boerenbond verzette zich tegen de wet, omdat die ertoe zou leiden dat supermarkten goedkoper kippenvlees en eieren gaan halen uit landen waar legbatterijen wel mogen. De Oostenrijkse pluimveehouders mogen er daarom vijftien jaar over doen om van al hun kippen scharreldieren te maken.

Overtreders van de wet kunnen straffen krijgen variërend van een maximale boete van tweeduizend euro tot inbeslagname van hun dier. De wet voorziet ook in een verbod op het strak aanlijnen van vee en het aan de ketting leggen van honden. Een speciale ombudsman moet erop gaan toezien dat dieren op boerderijen en in dierentuinen, circussen en dierenwinkels goed worden behandeld.