Trainer ontkent voorbereiding Vandecaveye op OS

Judoka Gella Vandecaveye heeft de trainingen hervat en bereidt zich voor op de Olympische Spelen van Athene, dat meldt de krant Le Soir in haar woensdageditie.

Belga

Haar trainer en mentor Eddy Vinckier noemt de berichtgeving onjuist, maar geeft wel toe hij met Vandecaveye wil praten over die mogelijkheid.

"Gella Vandecaveye bereidt zich in het grootste geheim voor op een opzienbarende comeback die haar, zonder een tegenslag op het laatste moment, op de tatami in Athene moet brengen, waar ze op zoek zal gaan naar een derde medaille, na die van Atlanta (zilver) en Sydney (brons)", schrijft de Brusselse krant, die weet dat Vandecaveye maandagavond intensief heeft getraind in Nazareth.

"Die informatie klopt niet", vertelde Eddy Vinckier woensdag. De trainer gaf wel toe dat hij met zijn beschermeling over die mogelijkheid wil praten. "Ik wil niet dat Gella later spijt krijgt van haar beslissing. Ik zal daarom zeker nog uitgebreid met Gella over dat onderwerp spreken. Er zijn duizenden sporters die naar Athene willen, maar niet mogen. Zij is zeker van een plaatsje, maar wil niet gaan. Ze moet dus honderd procent zeker zijn van haar beslissing", aldus Vinckier.

"Gella beoefent dan wel geen topsport meer, maar haar conditie onderhoudt ze wel nog. Ze zit nog precies op gewicht, dus is alles nog mogelijk. De Spelen naderen met rasse schreden, het wordt tijd dat we praten. Al was het maar om definitief uitsluitsel te kunnen geven", houdt Vinckier de deur op een kier.

"Ik besef wel dat we die vraag de komende weken nog dikwijls zullen krijgen. Als Gella bij haar besluit blijft, moeten we haar kimono misschien maar verbranden op haar afscheidsfeest, op 5 juni in Langemark, als teken dat het echt gedaan is", lacht Vinckier. En zo niet, mag Vandecaveye op haar afscheidsfeest misschien wel haar comeback aankondigen.

Vandecaveye, die op 5 februari verrassend aankondigde dat ze een punt achter haar carrière zette, is nog altijd zeker van een plaatsje in de Belgische selectie. De gewezen (?) judoka staat nog altijd vijfde op de Europese ranglijst in de klasse tot 63 kg. Volgens de regels van de internationale judofederatie hebben de nationale olympische comités nog tot 7 juni de tijd om hun definitieve selectie bekend te maken.

Bij het Belgische Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zou een comeback van Vandecaveye in ieder geval op gejuich onthaald worden. Slechts twee Belgische judoka's wisten zich immers te plaatsen voor Athene: Ilse Heylen (-52kg) en Catherine Jacques (-70kg).