Huiszoekingen bij top Sobelair

Het Brusselse parket verrichtte dinsdag op zes plaatsen huiszoekingen in een gerechtelijk onderzoek naar gesjoemel bij de top van Sobelair. Vier medewerkers - onder wie voormalig afgevaardigd bestuurder Luc Mellaerts - werden meegenomen voor verhoor en mochten in de loop van de dag weer vertrekken.

Kdejager

BR> Er is ook niemand in verdenking gesteld.

Het was nog bijzonder vroeg toen de speurders dinsdag binnenvielen op zes adressen, vijf in Vlaanderen en een in Nederland. Het dossier dat het Brusselse parket opende tegen de vliegtuigmaatschappij die in januari 2004 failliet ging, spitst zich toe op misbruik van vennootschapsgoederen, valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen, huisdiefstal en corruptie. Alle feiten zouden dateren van de periode waarin er nog geen sprake was van het faillissement.

Vier mannen werden op last van de Brusselse onderzoeksrechter Thierry Freyne meegenomen voor verhoor. Onder hen Luc Mellaerts, oud-afgevaardigd bestuurder. Zijn naam kwam twee maanden geleden ook al naar boven toen uitlekte dat de curatoren van Sobelair vermoedden dat er was gesjoemeld met de exploitatie van de lijn Brussel-Johannesburg. Mellaerts verklaarde toen dat de boekhouding altijd duidelijk en onberispelijk was geweest. Of dit onderzoek van het Brusselse parket het gevolg is van de bevindingen die de curatoren hebben gedaan, werd niet meegedeeld.

De mannen werden de hele dag verhoord. "Na hun verhoor is besloten dat zij naar huis konden terugkeren, zonder dat ze in verdenking werden gesteld", zegt parketwoordvoerster Estelle Arpigny. "Wat niet betekent dat het dossier en de elementen die er zich in bevinden, niet verder worden onderzocht."