Nettowinst Fortis steeg eerste kwartaal naar 1,275 miljard euro

Fortis heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 1,275 miljard euro, een stijging met 1,728 miljard euro tegenover het eerste kwartaal van 2003. Het netto operationeel resultaat steeg met 1,477 miljard euro naar 1,024 miljard euro. Het was het beste kwartaaltresultaat van de Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsgroep ooit.

Belga

Het sterke eerste kwartaal is het gevolg van goede resultaten van de bankactiviteiten. Het netto operationeel resultaat in het bankbedrijf verdubbelde naar 653 miljoen euro. Bij het verzekeringsbedrijf daalde het netto operationeel resultaat met 29 pct naar 417 miljoen euro.

Een jaar geleden was er bij Fortis nog een verlies van 453 miljoen euro, vooral te wijten aan een fors verlies op aandelen.

Het resultaat van het eerste kwartaal geeft de groep het vertrouwen dat Fortis zal voldoen aan de eerdere verwachtingen voor 2004. "De voortgaande operationele verbetering bij de business zou samen met de waardeverschillen op de aandelenportefeuille, behoudens onvoorziene omstandigheden, moeten compenseren voor de teruggang in het netto operationeel resultaat door de verkoop van Seguros Bilbao en Assurant, en met de aandelenmarkten op het huidige niveau zal dan leiden tot een hoger netto operationeel resultaat voor Fortis in 2004", aldus CEO Anton Van Rossum.

Woensdag, vlak voor de algemene vergadering, voeren kritische aandeelhouders aan de ingang van het Fortis-gebouw in Brussel een symbolische actie. De actie kadert in de campagne "Mijn geld. Goed geweten?" van Netwerk Vlaanderen, een vzw die zich bezighoudt met ethisch beleggen. Uit een onderzoek van Netwerk Vlaanderen, het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde en Vrede, blijkt dat de Belgische banken de wapenindustrie financieel ondersteunen.