Jaarlijks 24 gratis geldafhalingen per rekening

Er komen 24 gratis geldafhalingen per jaar per rekening. Dat zijn de Belgische Vereniging van Banken (BVB) en de ministers van Consumentenzaken Freya Van den Bossche en Economie Fientje Moerman dinsdag overeengekomen. Een akkoord over de 'verhuisdienst' van banken zou over enkele dagen volgen. Dat zegt minister Van den Bossche.

Belga

Beide ministers zaten dinsdag bijeen met de banken om het raamakkoord van begin februari te concretiseren. Na afloop kwam een gedeeltelijk akkoord uit de bus, aldus Van den Bossche. Er is alvast afgesproken dat er jaarlijks 24 gratis geldafhalingen per rekening komen. In 2002 bedroeg het gemiddeld aantal geldafhalingen per rekening 22.

De banken mogen zelf bepalen of ze de gratis geldafhalingen aan het loket of aan de muur leveren. Slechtzienden en gehandicapten hebben het recht die gratis geldafhalingen aan het loket te krijgen. De regeling geldt voor twee jaar en gaat in zodra er een akkoord is over het ander aspect van de onderhandelingen, namelijk de verhuisdienst.

Consumenten moeten immers -nu er binnenkort een site komt waarop banktarieven kunnen worden vergeleken- makkelijker van bank kunnen wisselen. Hiervoor moet er een soort 'verhuisdienst' voor banken komen, vergelijkbaar met wat De Post doet als iemand van adres verandert. De banken zijn met een voorstel hiervoor gekomen, aldus Van den Bossche. Dit moet nog verder onderhandeld worden. Verwacht wordt dat binnen enkele dagen hierover een akkoord volgt, aldus nog de minister.