Dodental overstromingen Hispaniola boven 660

Het dodental van de overstromingen in Haïti en de Dominicaanse Republiek is opgelopen tot boven de 660.

AP Ned

In de Dominicaanse Republiek worden nog bijna vierhonderd mensen vermist, in Haïti 160. De autoriteiten gaan er van uit dat een groot deel van de vermisten dood is.

In de Dominicaanse Republiek zijn inmiddels de lichamen van meer dan 400 slachtoffers zijn geborgen. De meeste lichamen zijn in vergaande staat van ontbinding en worden meteen begraven. Vaak kunnen ze niet worden geïdentificeerd.

Het zuidelijke grensgebied tussen beide landen is het zwaarst getroffen. Begin deze week trad na zware regenval de rivier de Solie buiten zijn oevers. Veel mensen lagen te slapen toen modderstromen hele dorpen tegelijk wegvaagden.

Aan de Dominicaanse en rijkere kant van de grens wonen ook veel Haïtianen. Sommigen van hen zijn illegaal, waardoor familieleden zelden lichamen durven op te eisen, uit vrees de grens over te worden gezet. Lichamen die niet worden opgehaald, komen in een massagraf terecht.

De Dominicaanse Republiek heeft het leger ingezet om de doden te bergen. In Haïti wordt hulp geboden door de buitenlandse troepenmacht, die in het land is om de vrede te handhaven na de val van president Jean-Bertrand Aristide, dit voorjaar.