Noord- en Zuid-Korea houden zeldzame defensietop

Noord- en Zuid-Korea houden woensdag een militaire top. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat generaals uit beide legers elkaar persoonlijk ontmoeten.

AP Ned

De besprekingen gaan over de situatie in de Gele Zee, waar rond deze tijd vanwege het krabseizoen veel vissersboten uit beide landen aan het werk zijn. Omdat de grens tussen beide landen op zee moeilijk te lokaliseren is, ontstaan daarbij geregeld problemen. In 1999 en 2002 kwam het tot confrontaties tussen Noord- en Zuid-Koreaanse marineschepen waarbij doden vielen.

Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea, die in 1945 van elkaar gescheiden werden, nog altijd in oorlog. De Koreaanse oorlog begin jaren '50 kwam tot een eind met een wapenstilstand maar geen vredesverdrag. Het grensgebied tussen de landen bewaakt door zo'n twee miljoen soldaten, waaronder 37.000 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea.

Volgens een verslag van Zuid-Koreaanse journalisten van de defensietop heeft Zuid-Korea voorgesteld een telefonische hotline op te zetten tussen beide zijden en het radio- en signaleringssysteem te standaardiseren zodat ook op zee de communicatie beter verloopt.

De vijfkoppige Noord-Koreaanse delegatie op de top wordt geleid door generaal An Ik-san, de Zuid-Koreaanse delegatie door generaal Park Jung-hwa. "De besprekingen van vandaag moeten goed zijn", aldus generaal An. "Er wordt veel van ons land verwacht en het is de eerste keer dat generaals uit Zuid- en Noord-Korea elkaar ontmoeten dus laten we ons best doen."

Aangeboden door onze partners