'Al-Qaida plant deze zomer nieuwe grote aanslag in VS'

Amerikaanse inlichtingendiensten beschikken over sterke aanwijzingen dat terroristen van Al-Qaida of andere groepen zich in de Verenigde Staten bevinden en voorbereidingen treffen voor een grote aanslag in de zomer.

AP Ned

Onduidelijk is waar, wanneer en hoe de terroristen willen toeslaan, maar het meest verontrustend is dat de terroristen mogelijk beschikken over een chemisch, biologisch of radiologisch wapen, aldus een hooggeplaatste bron die betrokken is bij terreurbestrijding.

"Er is duidelijk een gestadige stroom aan informatie dat zij zullen aanvallen en ons hard willen raken", aldus de zegsman, die de informatie als hoogst geloofwaardig bestempelde. Toch is de overheid vooralsnog niet van plan de alarmfase van het huidige geel - gemiddeld - te verhogen naar oranje.

Deze zomer vinden in de VS verschillende evenementen plaats die het doelwit zouden kunnen zijn van terreuraanslagen, zoals de top van de G-8 volgende maand in Georgia en de Democratische en Republikeinse partijconventies in juli en augustus in Boston en New York. Daarnaast maken de FBI en het ministerie voor binnenlandse veiligheid zich zorgen over de beveiliging van 'zachte' doelen als winkelcentra en spoorweg- en metrostations.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen al langer dat Al-Qaida een aanslag op Amerikaanse bodem wil plegen, deels om aan de wereld te tonen dat de organisatie daar ondanks alle Amerikaanse inspanningen op het gebied van terreurbestrijding sinds 11 september 2001 nog steeds toe in staat is. Ook zouden de terroristen een aanval kunnen ondernemen in samenhang met de presidentsverkiezingen in november.

De zegsman zei niet hoeveel terroristen van Al-Qaida of aanverwante groepen zich in de VS bevinden, noch of zij pas zijn aangekomen of daar al langer zitten.