Euro 2000: Frankrijk en Engeland wachten bang af

Print
HASSELT - Na de gastlanden België en Nederland en het al eerder gekwalificeerde Tsjechië reizen ook Noorwegen, Zweden en Spanje komende zomer richting Lage Landen. Italië en Roemenië verslikten zich voor eigen volk, maar dwingen de kwalificatie nagenoeg zeker op de slotdag af. Ook Europees kampioen Duitsland mag blijven dromen van EURO 2000 na de misstap van concurrent Turkije. Voor wereldkampioen Frankrijk en voetbalgrootheid Engeland blijft het bang afwachten.
BR>
Sensatie viel er te noteren in groep 1, waar Denemarken een dubbele achterstand ongedaan maakte in Italië en zo uitzicht behoudt op de tweede plaats. De squadra azzurri moet komende maand zijn kwalificatie gaan verdienen in Wit-Rusland, waar één punt volstaat. Ook Zwitserland blijft nog in de running voor de barrageduels na winst tegen Wit-Rusland.
Noorwegen wandelde langs de grote poort EURO 2000 binnen. Het versloeg Slovenië met ruime cijfers in groep 2. Mladen Rudonja (STVV) mag zich met Slovenië wel opmaken voor een barrageduel.
Duitsland werd de grote overwinnaar in groep 3. Drie goals van Ziege en een treffer van Bierhoff bezorgden de Europese kampioen een zorgeloze avond in Dortmund. Bovendien bracht de postduif verrukkelijk nieuws vanuit Moldavië, waar Turkije rijkelijk met de punten morste. Komende maand volstaat één punt voor eigen volk tegen de Turken en de groepszege is een feit.
Ongemeen spannend blijft het in groep 4. Angstzweet overviel wereldkampioen Frankrijk één helft lang in Armenië, dat vroeg in de match op voorsprong was geklommen. Djorkaeff bracht op slag van rust evenwicht vanop de stip en na de pauze trokken Zidane en Laslandes de situatie helemaal recht. Rusland blijft eveneens in koers dankzij twee goals van Onopko en een krappe zege bij Andorra. Toch blijft het duo hinken achter groepsleider Oekraïne, dat aan een strafschopdoelpunt van Rebrov voldoende had om IJsland terug te wijzen. De droom van Thordur Gudjonsson meteen aan diggelen. Rusland-Oekraine is het klapstuk op de slotdag, Frankrijk moet thuis winnen van IJsland om zeker te zijn van een barrageduel.
Zweden kwalificeerde zich moeizaam in groep 5, na een flauwe 0-1 zege in Luxemburg. Alexandersson scoorde net als zaterdag de enige treffer voor de Scandinaviërs. Alle ogen waren echter gericht op het duel tussen Polen en Engeland dat op een doelpuntenloos gelijkspel bleef steken. Nadat de Polen voor rust op de paal strandden, knoeide later vooral Fowler kwistig met de kansen voor de Engelsen, die Batty in de slotfase met rood verloren en nu op een misstap van Polen moeten rekenen op een barrageduel uit de brand te slepen. Polen trekt komende maand nog naar Zweden en heeft genoeg aan een punt om de Engelsen af te houden.
De produktie stond opnieuw op peil in groep 6, waar Spanje deelname aan de eindstrijd vierde. De Spanjaarden haalden nog maar eens uit met een monsterscore. Ze mepten halfweg al forfaitcijfers op het bord. Israel trof acht keer raak tegen San Marino en mag opnieuw lonken naar de tweede plaats.
Roemenië slaagde er niet in om zekerheid te verwerven in groep 7. Illie bracht Roemenië wel op voorsprong, maar Figo scoorde nog tegen. Roemenië moet komende maand in Liechtenstein winnen om zich te plaatsen voor EURO 2000. Portugal is al verzekerd van de tweede plaats.
Groep 8 behoudt de spanning tot de slotdag. Joegoslavië en Ierland werden de grote overwinnaars en krijgen ook de grootste kansen toegedicht op kwalificatie. Derde hond Kroatië moet komende maand van Joegoslavië winnen om EURO 2000 te halen.
Tsjechië behield het maximum in groep 9, waaar Schotland de beste zaak deed in de strijd om de tweede plaats. De Schotten kwamen niet verder dan een doelpuntenloos gelijkspel bij Estland, maar profiteerden van de nederlaag van Bosnië.