Droomfinale Hingis-Williams al in de halve eindstrijd

NEW YORK - Martina Hingis - Venus Williams. Het duel, waarop de US open hoopte, komt er ook. Zij het een ronde te vroeg, in de halve finales. In de kwartfinales had de oudste Williams veel minder moeite dan verwacht met Barbara Schett uit Oostenrijk, Hingis pakte met haar verstandigste tennis uit om Anke Huber door de mangel te halen.
BR>
Twee games lang leek Anke Huber een kans te maken tegen een ontredderde Martina Hingis, die geen rand wist met de tollende wind in het Arthur Ashe Stadium. Maar dan ontketende Hingis zelf een orkaan. Huber won geen enkele game meer: 6-2, 6-0. «Hingis is de slimste speelster van allemaal,» loofde Huber de Zwitserse nummer één. «Zij maakte perfect gebruik van de wind, ik maakte te veel fouten omdat ik de wind niet genoeg incalculeerde in mijn slagen.»
Hingis deed dat wel. «Dat is ervaring,» beaamde ze. «Als je de wind tegen hebt, voelt tennis aan als gewichtheffen. Dan moet je clever spelen. En vermits Huber dat niet deed...»

McEnroe


Het vrouwentornooi blijft in elk geval populairder dan dat van de mannen, al heeft het Amerikaanse publiek aan Agassi een absolute lieveling. Ook John McEnroe oogt ,naar de ladies.
De linkshandige winnaar van zeven grand slams in de jaren tachtig is niet meer de schreeuwmuil van weleer, maar voorziet zijn landgenoten van deskundig tv-commentaar. Bijna dagelijks trakteert hij zijn luisteraars op een opgemerkte uitspraak. Zo had hij het dinsdag over Kournikova. «Zij staat op de wereldrangking op de veertiende plaats. Maar met de manier waarop zij met haar kont wiebelt is zij de mondiale nummer één.»
McEnroe schreeuwde vroeger umpires van hun stoel, wat hem op zware boetes kwam te staan. Maandag klapte hij daarover uit de biecht. «In het spelerscontract dat ik nu heb, voor het circuit van vijfendertigplussers, ben ik verplicht uitbarstingen te hebben. Waar ik vroeger 1500 dollar boete voor kreeg, ontvang ik tegenwoordig 15.000 dollar honorarium.»


Creatine


Toen Magnus Norman dinsdagavond tegen Gustavo Kuerten moest opgeven na de eerste set, raakte McEnroe een heilig huisje aan: doping. De Zweed, in grootse doen de laatste weken, had net de opslag van Kuerten gebroken en ging serveren voor de eerste set toen de pijnscheuten door zijn rug trokken. Een inderhaast opgetrommelde kinesist kon masseren en smeren wat hij wilde, Norman kreeg geen bal meer over het net.
Zonder zijn vinger uit te strekken richting Norman vertelde McEnroe dat creatine een factor zou kunnen zijn. Het product dat de werking van tientallen biefstukken heeft, bouwt spieren op, maar bevordert ook krampen en spierscheuringen. Creatine is overigens geen verboden product, al wordt het door velen wel als doping aangemerkt. Norman zei erover: «Ik heb het niet gebruikt en zal het nooit gebruiken. Ik heb spieren zat, ik moet afvallen, niet aankomen.»