Filmtips

Print

Witness

BR>(VT4, 21 uur)

Bloedmooie thriller van topregisseur Peter Weir ('Dead Poets Society'). Als een rechercheur een moord moet oplossen, blijkt de enige getuige een jongetje te zijn dat behoort tot de zeer gesloten Amish-gemeenschap. Harrison Ford speelt knap de rol van de politieman John Book. Kelly McGillis ('Top Gun') moet niet onderdoen als het Amishmeisje waarop hij verliefd wordt. De fotografie is van pure parelwaarde en de muziek van Maurice Jarre is als steeds weergaloos. (8/10)

All Things Fair
(Ned 3, 19.50 uur)


De zweedse regisseur Bo Widerberg ('Elvira Madigan') die inmiddels overleed, maakte een waardig afscheid met deze intimistische prent. Het is een van de beste films over de ontluikende liefde bij een adolescent. De zoon van de regisseur, Johan Widerberg, speelde zelf de rol van de jongeman, Marika Lagercrantz de lerares waarop hij verliefd wordt. Het scenario zit ook nog vol verrassingen en de film kreeg terecht een zilveren beer op het festival van Berlijn. (8/10)

L'armée des ombres
(France 3, 20.55 uur)


Een van de laatste films van een der allergrootste Franse filmregisseurs, Jean-Pierre Melville. Ditmaal geen grandioze donkere politiefilm, maar een raak realistisch portret van het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geen Rambo of James Bond-toestanden. Echte mensen, hun eenzaamheid, verdriet, liefdes. Met Franse topacteurs als Lino Ventura en Simone Signoret. (8/10)