«De koppen zijn gezuiverd»

HASSELT -

De Rode Duivels van Robert Waseige zijn op Jacky Peeters na dezelfde spelers als die door Georges Leekens werden geselecteerd. Bovendien was de voormalige bondscoach vast van plan Peeters op te roepen voor de interland tegen Nederland. Dezelfde namen en toch een totaal andere ploeg op het veld. Hoe kan dat nu?

Luc MARTENS

BR>Eerst zijn er de feitelijke vaststellingen. Waseige gooide het spelconcept om. De drie-vijf-twee van Leekens moest plaats ruimen voor een vier-vier-twee. Een echte vier-vier-twee zonder klassieke libero. De twee centrale verdedigers spelen op één lijn, eentje schuift door naar het middenveld als het kan. Daar werden de Rode Duivels vroeger vaak weggetikt. Nu tracht Waseige daar een overtal te creëren. Een veldbezetting ook met dubbele en dus versterkte flanken van waar het meeste doelgevaar moet komen.

Maar dat is allemaal theorie die de spelers nog in praktijk moeten omzetten. Een rondvraag bij assistent-bondscoach Vince Briganti en bij oud-Winterslagspelers Mathy Billen, Patrick Houben en Pierre Denier leerde ons dat Waseige een kei is in de persoonlijke aanpak en het opvijzelen van het vertrouwen van zijn spelers: «Hij heeft hun koppen gezuiverd».

Voeg daarbij nog de ontbolstering van het spitsenduo Strupar-Emile Mpenza en de metamorfose is al voor een stuk verklaard.

Vince Briganti

«Er wordt weer gelachen»

WINTERSLAG -

Vince Briganti stond gisteren al weer voor de schoolbanken waar de felicitaties bleven binnenstromen. «Wat de mensen op televisie vooral was opgevallen, waren de lachende gezichten van de Rode Duivels. Zelfs op de bank werd er gelachen. De jongens hebben er weer plezier in.»

Na tien dagen Waseige is de moordende druk helemaal weggevallen bij de Rode Duivels. Assistent-bondscoach Briganti maakte het allemaal van dicht bij.

«Robert Waseige zal nooit veranderen. In die tien dagen Rode Duivels herkende ik helemaal de Waseige van bij Winteslag. Een man die voetbal kent, tactisch en technisch, en die als geen ander een voetballer op een persoonlijke manier kan motiveren. Hij geeft zijn spelers ook altijd vertrouwen, vergeeft hen individueel technische fouten. Maar als een speler bij herhaling dezelfde tactische fout maakt, kan hij het vergeten. Hier en daar wordt hij de 'opa' van de nationale ploeg genoemd. Geen probleem, want Robert Waseige blijft altijd alert, dat zal de volgende maanden blijken.»

Content

«De bedoeling van deze tiendaagse stage was de spelers opnieuw voetbalplezier te bezorgen. Ze moeten weer content zijn als ze bij de Rode Duivels mogen spelen. Waseige heeft daar op zijn manier aan gewerkt, heeft de spelers ook veel vrijheid gegeven. Geen papier met een huishoudelijke reglement, wel een aantal eenvoudige mondelinge afspraken. En als die groep die vrijheid niet zou aankunnen, zal Waseige onmiddellijk ingrijpen. Zo ken ik hem.»

«De opdrachten die de spelers mee naar het veld kregen waren ook erg eenvoudig. Iemand die al 30 jaar in het vak staat, weet wat hij wil en kan dat helder formuleren. Hoe meer je een voetballer aan zijn kop praat voor een match, hoe minder je ervan terug krijgt. Daarom korte en bondige richtlijnen. Zo krijgen de spelers op het veld zelf nog een stuk vrijheid en hebben ze ook automatisch meer plezier in het voetbal.»

Hemel

De spelersgroep die dinsdagavond Sclessin verliet, was in tien dagen tijd een totaal andere groep geworden.

«Ja, de jongens waren nu echt ontspannen. Ik merkte het al tijdens de opwarming in de Kuip: ontspannen en toch scherp. Je zag gewoon op hun gezichten dat het een grote voetbalavond ging worden, dat ze bereid waren tot het uiterste te gaan. Tegen Marokko vreesden we een beetje voor concentratieverlies. Maar in de opwarming zag ik opnieuw dezelfde verbetenheid. 'Ik denk dat we scherp zullen starten', zegde ik tegen Waseige. Na achttien minuten was het 3-0.»

«We hebben twee geweldige uitslagen neergezet. De hemel is weer opgeklaard boven de Rode Duivels. Maar op dit moment hebben we toch nog veel werk aan de ploeg. Het zijn allemaal details, maar die bepalen in het topvoetbal gewoonlijk het resultaat. Dat is echt iets voor Waseige. Hij heeft als geen ander oog voor details.»

«Als we een eerste evaluatie van de voorbije tien dagen moeten maken, dan lijkt de negatieve spiraal bij de Rode Duivels omgebogen. De mensen staan weer achter de nationale ploeg. Nog niet allemaal, want anders hadden er 30.000 op Sclessin gezeten. Tegen EURO 2000 moet heel België achter de Rode Duivels staan. Daarom is de eerstvolgende wedstrijd al de belangrijkste. Volgend maand moeten we tegen Engeland bevestiging brengen. Anders gooien we in één wedstrijd weg wat we nu tegen Holland en Marokko hebben opgebouwd.»