Humo protesteert tegen 'Geert Hoste Comedy Cup'

Print
BRUSSEL - Humo, het onafhankelijk weekblad voor radio en televisie, heeft protest aangetekend tegen de commerciële zender VT4. Hoofdredacteur Guy Mortier kan er namelijk niet om lachen dat het nieuwe improvisatieprogramma van Geert Hoste de woorden Comedy Cup in de titel bevat. Wat is er aan de hand?
BR>Twee jaar geleden lanceerde het weekblad 'Humo's Comedy Cup', een soort talentenjacht waarin gezocht wordt naar nieuw komisch talent in Vlaanderen. Blijkt nu dat VT4 diezelfde naam, zonder enig overleg met Humo, heeft overgenomen voor het soortgelijk initiatief 'De Geert Hoste Comedy Cup', een programma dat gebaseerd is op de Britse formule 'Who's Line Is It Anyway' en in 1994 door Mark Uytterhoeven vertaald werd in 'Onvoorziene Omstandigheden'.
«Toen we voor het eerst hoorde van het VT4-programma hebben we onmiddelijk contact opgenomen met de zender,» zegt Mortier. «VT4 bood hierop zijn excuses aan, meldde ons dat er al drie afleveringen ingeblikt waren, maar beloofde naar een nieuwe naam te zoeken. Dát is niet gebeurd. En aangezien VT4 nooit overleg gepleegd heeft met ons om die naam te mogen overnemen - hoe zit het met de fair play? - zijn we van plan een rechtzaak te starten, al moet onze juridische dienst dat nog verder onderzoeken.»
Tot op heden loopt er nog geen kortgeding tegen de zender. Wel heeft VT4 na het officieel protest van Humo het dossier doorgegeven aan zijn juridische dienst. «Dat is jammer, want wij hadden de zaak eerst in der minne willen regelen,» benadrukt Mortier. «Onze juridische dienst zal nu verder onderzoeken welke stappen Humo gaat ondernemen en of we schadevergoeding zullen eisen.»
VT4-woordvoerster Christine Maes bevestigde woensdag dat er hommeles is tussen Humo en de zender, maar wenste geen verdere commentaar over de zaak te geven.