Uitgeputte Verbrugghe overweegt forfait WK

Print
SALAMANCA - Eindelijk Belgen in het koersverhaal van de Vuelta gisteren. Terwijl Marcel Wüst met de vingers in zijn neus zijn derde etappe won en zijn leiderspositie flink verstevigt, ook landgenoten in beeld. Frank Vandenbroucke fietst steeds snediger, hij spurtte zich negende, maar vooral Chris Peers toonde zich. Hij was mee in een vlucht met tien waar ook Ekimov, Jalabert, Tafi, Belli en Faresin deel van uitmaakten, maar de Telekomploegmaats van Lombardi brachten de groep op drie kilometer van de finish terug. Tafi ging nog even in zijn eentje door, maar ook hij werd gegrepen. De rest van de eer is voor Wüst die steeds feller domineert.
BR>
Ook slecht nieuws uit Belgenhoek. Zowel Jo Planckaert als Peter Van Petegem gingen op 15 kilometer van de finish zwaar onderuit. Van Petegem kwetste zich flink aan het scheenbeen. Schaafwonden aan zijn linkerknie en zitvlak hadden verzorging nodig, maar hij fietst zeker verder. Jo Planckaert bleef twee minuten groggy op straat liggen, werd op een draagberrie gelegd, maar fietste uiteindelijk toch verder. Met een open wonde aan het achterhoofd. «De rest van de rit was het afzien. Ik voelde me bij momenten erg duizelig,» reclameerde Planckaert die na afloop voor een radiologisch onderzoek naar het ziekenhuis werd gebracht. «Heb ik een hersenschudding, dan keer ik terug naar huis,» verwittigde Planckaert zijn sportdirectreur Jean-Luc Vandenbroucke.
Ondertussen is al een eerste Belg terug naar huis: Rik Verbrugghe. Onze grote hoop voor het WK tijdrijden moest heel vroeg in de wedstrijd op een col van tweede categorie met zijn Lottoploegmaats Durand en Detilloux uit de wielen. Bij de eerste bevoorrading stapte hij doodmoe af. «De voorbije weken had ik al momenten dat ik echt niet fris meer was. Nu is het helemaal om zeep. Ik voelde me vandaag leeg, maar dat lijkt me heel logisch. De voorbije drie maanden fietste ik 7 rittenwedstrijden. Na de Tour ben ik voluit blijven meedraaien en daar betaal ik nu de tol voor. Als ik niet snel de batterijen weer kan opladen, geef ik forfait voor het WK tijdrijden in Verona. Dan kan ik er toch niets gaan uitrichten en is het beter dat frissere landgenoten hun kans gaan,» aldus Verbrugghe.
Marcel Wüst had daar natuurlijk allemaal geen oren naar, want hij heeft zijn derde ritzege binnen. Die kwam vooral hard aan voor de Rabobankploeg. Robbie McEwen kwam er in de eindspurt weer niet aan te pas en verprutst daarmee definitief een mogelijke leiderstrui. Zijn ploegmaats hadden zich nochtans te pletter gewerkt om hem in een zetel in de finale te brengen. Eerst ging zijn kamergenoot Vierhouten aanvallen. Die pakte tien minuten, maar werd weer ingelopen. Dan ging Boven, maar ook die werd gegrepen. Van McEwen was er alleen in de eerste tussenspurt een spoor, hij werd tweede, maar dan verdween hij weer met stille trom in de anonimiteit.