Stevaert wil tussentijdse federale stembusgang

Sp.a-voorzitter Steve Stevaert wil op het federale niveau de mogelijkheid van tussentijdse verkiezingen invoeren om bij zware communautaire problemen een ontsnappingsroute in te bouwen.

Belga

Stevaert lanceert daarmee een concreet voorstel om de regionale en federale verkiezingen op termijn opnieuw gelijktijdig te houden. "De splitsing van de federale en de regionale verkiezingen was een vergissing. Het huidige systeem werkt niet," zegt de sp.a-voorzitter. Die situatie schept bij de kiezers enkel verwarring in plaats van duidelijkheid.

Om de gelijktijdigheid van de verkiezingen te waarborgen moet het federale België naar het voorbeeld van Vlaanderen een legislatuurparlement invoeren. Maar federaal moet de politiek er rekening mee houden dat een onoplosbaar en verlammend communautair conflict kan opduiken. Tussentijdse verkiezingen kunnen zo'n impasse helpen oplossen, meent Stevaert. "De inzet van die verkiezingen zal dan zeer duidelijk en gigantisch zijn," luidt het. Ze kunnen in geen geval de gelijktijdige verkiezingen vervangen.

Het zal wel nog een hele tijd duren alvorens de federale en Vlaamse verkiezingen opnieuw gelijktijdig verlopen. "We moeten een vertrekdatum vinden en dat wordt heel moeilijk".