Louis Michel wijst inbraak CD&V in federale regering af

Louis Michel wil niet weten van een inbraak van de CD&V in de federale regering, als die partij in een nieuwe Vlaamse coalitie terechtkomt. Hij verbindt het lot van zijn partij op federaal niveau aan dat van de VLD.

Belga

"Wat mij betreft, hebben deze verkiezingen geen invloed op het federaal niveau," zegt de minister van Buitenlandse Zaken. "Maar ik begrijp wel dat CD&V een ander beeld probeert op te hangen".

Michel vindt het de logica zelf dat de huidige federale coalitie blijft voortregeren tot in 2007. Hij verbindt het lot van zijn partij opnieuw aan dat van de VLD. "Wij hebben met de VLD een akkoord van 'samen in, samen uit' tot het einde van de legislatuur. (...) Ik heb geen goesting in een regering zonder de VLD. En zeg mij eens waarom de VLD zelf uit de federale regering zou stappen," vraagt hij zich af. Michel zegt dat aan zijn uitspraken in Le Soir vorige week een verkeerde interpretatie is gegeven.

Ook Michel merkt op dat de regionale en federale verkiezingen in de toekomst opnieuw moeten samenvallen. "Het huidig systeem veroorzaakt instabiliteit".

De eis tot splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde begrijpt Michel in historisch perspectief, "maar voor de rest: neen". De vrees voor een verfransing van Vlaanderen is ongegrond. "De Franstaligen hebben destijds voor de faciliteiten een prijs betaald. Met een splitsing negeren wij de burgerlijke rechten van 100.000 Franstaligen. En dat kan niet," luidt het.