Ontdekker Titanic keert naar wrak terug om schade op te meten

Achttien jaar nadat Robert Ballard de resten van het luxeschip Titanic ontdekte, keert hij binnenkort terug naar het wrak op de bodem van de Atlantische Oceaan. Volgens de kranten The Times en The Guardian wil de oceanograaf de toestand van het gezonken schip bestuderen.

Belga

"Ik wil weten wat er de jongste 20 jaar met de Titanic is gebeurd: welke schade er is en hoeveel daarvan een natuurlijke al dan niet een menselijke oorzaak kent", zei Ballard, die de Titanic in 1985 wist te lokaliseren en een jaar later onderzocht.

De Amerikaanse advocaat David Concannon, die zich net als Ballard inzet voor de bescherming van het wrak, dook vorige zomer nog naar de resten van de Titanic en zei toen dat het schip sneller dan verwacht vervalt.

"Het smelt weg als een kaars, van boven naar beneden", stelde Concannon toen. Het kraaiennest op de mast van waaruit Frederick Fleet in de nacht van 14 april 1912 de ijsberg zag, zou al zijn verdwenen. Intussen zouden er ook al zovele expedities naar het wrak hebben plaatsgevonden, dat de zeebodem volgens Concannon met bierflesjes en ander zwerfvuil is bezaaid.