25 miljoen euro voor huwelijk Spaanse kroonprins

Ondanks het slechte weer is Madrid klaar voor het koninklijke huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe en de voormalige televisiejournaliste Letizia Ortiz. De hoge gasten arriveerden gisteren al in de Spaanse hoofdstad. Gisteren betoogden zowat 300 republikeinen zonder incidenten in het centrum van Madrid.

Belga

In een gemoedelijke sfeer werd een kleine huwelijksparodie opgevoerd, gezwaaid met republikeinse vlaggen en slogans geroepen als 'Spanje zal morgen een republiek zijn'. De demonstranten werden in het oog gehouden door een groot aantal politieagenten.

Volgens de Spaanse pers kost het huwelijk de belastingsbetaler tussen de 20 en 25 miljoen euro. Een flinke hap uit het budget gaat naar veiligheidsmaatregelen waaronder het inzetten van 18.000 politiemannen, een radarvliegtuig Awacs van de Navo, F-18 gevechtsvliegtuigen en verschillende helikopters. De burgemeester van Madrid ziet het bedrag evenwel als een investering om zijn stad wereldwijd te promoten. De stad is trouwens ook kandidaat voor de Olympische Spelen van 2012.

Het huwelijk van de 36-jarige zoon van koning Juan Carlos en koningin Sofia met de gescheiden 31-jarige Letizia moet Spanje ook helpen herstellen van het trauma van 11 maart. Toen kwamen bij verschillende treinexplosies in Madrid 191 mensen om.

De vrees voor aanslagen zit er ook goed in. Agenten in burger gaan zich mengen onder de toeschouwers en zullen hen ook controleren bij 200 checkpoints. Grote delen van de stad zijn afgesloten en alle vuilnisbakken werden verwijderd uit vrees voor bomaanslagen. Het gaat om één van de grootste veiligheidsoperaties in Spanje ooit.

Het regende gisteren op de Almudena-kathedraal waar het huwelijk zal voltrokken worden en ook voor vandaag voorspellen de weermannen regen in Madrid. Toch worden er meer dan een miljoen mensen verwacht om het "huwelijk van de eeuw" te aanschouwen. De stad is versierd met meer dan een miljoen bloemen en vlaggen.

In de Almudena-kathedraal worden 1.400 genodigden verwacht, onder wie dertig staatshoofden en leden van koninklijke huizen. Ook de voltallige Belgische koninklijke familie, die erg goede banden heeft met het Spaanse hof, zal aanwezig zijn. Op het gala gisteravond in het Pardo-paleis in Madrid waren driehonderd mensen aanwezig.

Onder de gasten ook de Nederlandse koningin Beatrix en de kroonprinsen van Noorwegen en Bahrein. Ook zijn de voormalige Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela, de vroegere Tsjechische president Vaclav Havel en de presidenten van Portugal, Colombia, El Salvador en Nicaragua al in Madrid.