Cannes 2004: persprijs voor Michael Moore

De FIPRESCI-prijs van de internationale filmpers is vrijdag op het internationale filmfestival van Cannes toegekend aan de anti-Bush documentaire "Fahrenheit 9/11" van Michael Moore.

Belga

Moore vertrekt in zijn film van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en lanceert een bijwijlen humoristische, maar regelrechte aanval op de dynastie-Bush, haar relaties met Saoedi-Arabië en de familie Bin Laden, en tegen de manipulatie voor het offensief tegen Irak.

In de sectie Un Certain Regard kon de prent "Whisky" van de Uruguayanen Juan-Pablo Rebella en Pablo Stoll de jury het meest overtuigen. De film vertelt het grappige en ontroerende verhaal van drie mensen tegen de achtergrond van een met sluiting bedreigde schoenenfabriek.

In de sectie Semaine Internationale de la Critique koos de vakpers voor "Atash", een Palestijns-Israëlische productie van Tawfik Aboe Wael.

De prijs Arts et Essai ging naar de Amerikaanse film "The Woodsman" van Nicole Kassel. In het verhaal tracht het hoofdpersonage Walter (Kevin Bacon) zijn leven opnieuw vorm te geven na een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens pedofilie.