Al 1.336 dossiers rond verjaring weekendhuisjes ingediend

1.336 eigenaars van weekendhuisjes dienden reeds een dossier in bij hun gemeente rond de verjaringstermijn van hun weekendverblijf. Als de dossiers worden goedgekeurd, moeten de eigenaars hun huisjes niet afbreken. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens een colloquium over het probleem van de weekendverblijven georganiseerd door het Nationaal Komitee Weekendverblijven vzw.

Belga

Na aandringen en acties van het Nationaal Komitee Weekendverblijven werd de in 2003 aangekondigde verjaringstermijn dan toch goedgekeurd door het parlement. Een groot aantal van de weekendhuisjeseigenaars diende reeds een dossier in bij de gemeente.

Toch weten verschillende gemeenten volgens het Komitee niet wat zij met deze dossiers moeten doen. "Is het onwil? Onbegrip? Of laten sommige verantwoordelijken bewust ook deze dossiers in de klassieke doofpot belanden?", vraagt het Komitee zich af.

Daarnaast werd het probleem rond de inventaris van weekendverblijven aangekaart. "Zo hebben wij minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen ertoe aangezet om een beleidsplan voor weekendverblijven in te dienen bij het Vlaams Parlement in 2002. In dit plan is voorzien dat gemeentebesturen een inventaris moeten maken van de weekendhuisjes. Er was niet echt sprake van een succesvolle medewerking. De minister moest meermaals aandringen de inventarissen te krijgen. Hij moest zelfs dreigen met afbraak. Ondertussen is het afwachten wat de provinciebesturen gaan doen met de ingediende voorstellen", aldus het Komitee.