Sponsor stapt op

Print
LOKEREN - Georges Leekens is de nieuwe trainer van Sporting Lokeren. Dinsdag, precies twintig dagen nadat de voetbalbond hem op de keien zette, ondertekende de 50-jarige trainer een vijfjarig contract (waarvan twee optie) bij de Wase eersteklasser. Leekens moet de zwak gestarte club uit het slop halen en uitbouwen tot een subtopper. Zijn aanstelling zorgt voor onrust in het Lokerse bestuur. Hoofdsponsor Ronny Deschacht, die een akkoord had met Henk Houwaart, dreigt echter met opstappen. «Uit fair-play doe ik dit seizoen uit. Daarna is het over.»
BR>
«Daar staan jullie van te kijken, hé.»
Willy Verhoost, manager van Lokeren, geniet van dit persoonlijk succesje. «Mijn goede relatie met Georges heeft natuurlijk een belangrijke rol gespeeld. Ik heb serieus op hem ingepraat om hem over de streep te trekken, maar ik geniet wel van een beetje spanning. Wees gerust, Georges is gemotiveerd om hier iets moois op te bouwen. Zijn ontslag bij de bond is hij al vergeten. Lokeren wil profiteren van zijn drang naar uitdagingen. Enkele jaren geleden was hij zelfs bereid naar tweedeklasser Moeskroen te komen. Ik bedank bondsvoorzitter D'Hooghe: net op de periode dat ik bij Moeskroen opstapte en mijn samenwerking met Georges dus eindigde, kwam de bond hem weghalen. En nu ik hem bij Lokeren absoluut nodig heb, zorgt Michel dat-ie vrij is.»

Europees


«Iedereen zeurt nu over de zware financiële inspanning die Lokeren moet doen, maar wie kent de prijs van Georges? Hij is potverdorie de beste trainer van België, dus het mag een beetje duurder zijn. Vergeet niet dat de toekomst van de club op het spel staat! Dit seizoen moet Georges ons naar de linkerkolom in de rangschikking leiden. Over enkele weken deelt hij ons mee of ie daarvoor nog spelers nodig heeft. Maar zijn belangrijkste taak bestaat erin een ploeg uit te bouwen naar volgend seizoen toe. De voorzitter wil binnen vier jaar Europa in en Georges krijgt carte blanche om dat proces te begeleiden. De sportieve verantwoordelijkheid ligt volledig bij hem. Hij maakt me werkloos, haha.»
Leekens is na Reynders en het duo Cossey-Van Geneugden al de derde trainer van het seizoen.
«Rudi en Ronny hebben schitterend werk geleverd. Van Geneugden wordt een grote trainer, let maar op. Maar nu hebben we een persoonlijkheid nodig. Ik heb gesproken met een vijftal kandidaten. De actie van Deschacht was knap, we stonden volledig achter Houwaart. Maar Henk zit nog bij een club, hé. Zeker nu Lambrecht voorzitter is van de profliga, wil hij geen conflicten creëren. Nee, er heerst helemaal geen verdeeldheid in ons bestuur, alles gebeurde in samenspraak.»

Houwaart


Hoofdsponsor Ronny Deschacht had liever Houwaart als trainer gezien.
«Ik heb niks tegen Leekens, hoewel ook hij de resultaten niet meteen kan ombuigen. De manier waarop het bestuur met Houwaart omgegaan is, vind ik beneden alle peil. Maandagochtend bereikte ik een akkoord met hem, omdat Verhoost zei dat de onderhandelingen met Leekens vastgelopen waren. Enkele uren later tekent Leekens een contract. Dat kan niet voor volwassen mensen. Hoe moet Henk zich nu voelen?»
«Ik ga hieruit mijn conclusies trekken. Ja, de kans is heel groot dat ik ermee stop. Ik lever al zeven jaren inspanningen voor de club, en nu gaat Verhoost alles bepalen, omdat hij dichter bij de voorzitter staat. Ik heb met de club geen contract, dus ik kan vandaag opstappen als ik wil. Maar we zijn grote mensen, dus uit fair-play doe ik dit seizoen uit. Daarna is het over. De voorzitter zal met stevige argumenten moeten komen om me te overhalen.»