Uitspraak in kort geding

Print
BRUGGE/ANDERLECHT - Enkele dagen voor Club Brugge-Anderlecht zit het er al dik op tussen beide clubs. Sporting kan maar niet verkroppen dat het zonder supporters naar de landskampioen moet, maar ziet al zijn pogingen in de kiem gesmoord. Het Uitvoerend Comite van de Belgische Voetbalbond besliste dat de wedstrijd uitstellen onmogelijk was, honderd Anderlecht-supporters spanden dan maar een kort geding aan. Vrijdagochtend doet de rechter uitspraak, maar veel kans op succes hebben de fans niet. Club Brugge-Anderlecht belooft de heetste te worden uit de geschiedenis.
BR>
«Mogen we of mogen we niet», dat is de vraag die momenteel speelt bij meester Koen Belmans en de Anderlecht-aanhang. De Geelse pleiter verdedigde gisteren in kort geding het standpunt van de Anderlecht-supporters. «Het is mijn overtuiging dat de grondwet geschonden wordt. Ik beroep me op het gelijkheids- en niet discriminatiebeginsel. Terwijl ook het recht van vrijheid van vergadering niet wordt geëerbiedigd. Ik hoop dat de rechter zich niet laat leiden door enkele vormelijke barrières maar een uitspraak ten gronde doet.»

Anderlecht


Anderlecht-manager Michel Verschueren reageert afstandelijk. «Anderlecht heeft met dit initiatief niets te maken», zegt hij. «We laten onze supporters vrij in hun doen en laten. Wij moeten er alleen voor zorgen dat de club niet het slachtoffer wordt van al dat gelul. Of ik uit protest thuisblijf? Neen, ik laat mijn ploeg niet in de steek. Er moet iemand ter plaatste aanwezig zijn als er iets gebeurt. We gaan met drie mee met de autobus: voorzitter Roger Vanden Stock, secretaris Philippe Collin en ikzelf. Er waren ons door Club twintig invitaties beloofd, maar hiervan zag ik er tot nu toe niet één.»
Anderlecht probeerde inmiddels een lokatie te vinden om een groot scherm te plaatsen zodat de supporters de wedstrijd live kunnen volgen. «Maar ook dat is ons verboden door de burgemeester», zegt Verschueren.

Club


Jacques De Nolf kan makkelijk leven met de vraag 'Anderlecht-supporters wel of niet'. Het bezorgt de Club-secretaris voorlopig geen extra kopbrekens.
«Wat baat het te palaveren over een scenario dat pas vrijdag in een definitieve vorm wordt gegoten. Laat me één zaak duidelijk stellen. De hele discussie wordt boven het hoofd van Club uitgevochten. Het is de Brugse burgemeester die het stadionverbod aan de Anderlecht-supporters oplegde. Of die maatregelen goed of verkeerd zijn laat ik in het midden.»
«Of we problemen riskeren als vrijdag de ban wordt opgeheven? Als blijkt dat de mauve-witte aanhang zondag present mag tekenen bij de topwedstrijd? Waarom zou dat andere koek worden? Akkoord, we profiteerden van het besluit van de burgemeester om Club-supporters in de zuidtribune te installeren. Maar volgens het protocol mag dat mits overleg met de ordediensten. Concreet betekent dat dat we de helft van de plaatsen achter doel aan de Club-aanhang verkochten. Dat moet niet noodzakelijk tot toestanden leiden. Er is niet alleen een dubbele compartimentering maar ook een bufferzone voorzien.»

KBVB


Secretaris-generaal Jan Peeters zit duidelijk verveeld met de zaak.
«De voetbalbond weigerde in te haken op de vraag van Anderlecht om de wedstrijd uit te stellen om geen precedent te scheppen. We zouden ons op gevaarlijk ijs begeven. De weg openleggen voor gekonkelfoes en afpraakjes. Clubs die veel gekwetsten tellen zouden bijvoorbeeld in de slag kunnen met hun burgemeester. Daarbij, de beslissing om de wedstrijd uit te stellen zou toch geen baat brengen. De Brugse burgemeester zou door een verschuiving van datum niet van standpunt veranderen. Hij zou zijn beslissing waarschijnlijk gewoon handhaven.»
«De bond wil wel met de partijen aan tafel. Een stadionverbod is niet goed voor het voetbal. Het brengt het regelmatig verloop van een wedstrijd in het gedrang.»