Kleuter doodgeschoten in Rafah

Het Israëlische offensief in het vluchtelingenkamp Rafah in de Gazastrook heeft zaterdag het leven gekost aan een Palestijns meisje van 3. Het hoofd van een VN-organisatie voor hulpverlening noemde de verwoesting die het leger in Rafah heeft aangericht "compleet onacceptabel".

AP Ned

Het was rustiger in het kamp dan de afgelopen dagen. Het meisje kreeg van haar familie toestemming om samen met enkele andere kinderen naar een winkel te lopen om wat snoep te kopen. Op straat trof een kogel haar in het hoofd. Wie de kogel heeft afgevuurd is niet duidelijk.

Peter Hansen van de UNRWA, de VN-organisatie die de Palestijnen hulp biedt, nam van de gevechtspauze gebruik om de schade in het kamp op te nemen. Het leger heeft veel huizen platgewalst. De omvang van de verwoesting is erger dan Hansen had gedacht, zei hij. "Dit is volledig onacceptabel."

Sommige huizen zijn volgens omwonenden verwoest terwijl de bewoners nog binnen waren. De Israëlische operatie in Rafah, onder meer bedoeld om smokkeltunnels naar Egypte te vinden, duurt bijna een week en heeft zeker 41 Palestijnen het leven gekost. Afgelopen week zijn zeker 43 huizen verwoest. De afgelopen tien dagen zijn 1.650 Palestijnen dakloos geraakt. De wijk Tel Sultan, een van de zwaarst getroffen delen van Rafah, zit al dagen zonder water en licht. De riolen zijn overgestroomd.

Het Israëlische leger zegt tijdens Operatie Regenboog, zoals het leger de actie in Rafah noemt, tientallen extremisten te hebben opgepakt en een lokale leider van de gewapende organisatie Hamas te hebben gedood. Ook heeft het leger een smokkeltunnel gevonden.

Bij een controlepost van het Israëlische leger bij de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever heeft zaterdag een 19-jarige Palestijn zichzelf opgeblazen. Drie Palestijnen raakten gewond, van wie een ernstig. Een Israëlische militair raakte licht gewond. De aanslag is opgeëist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een van de radicale Palestijnse organisaties, die sprak van een vergeldingsactie op de Israëlische operatie in Rafah.