VN zenden duizenden blauwhelmen naar Burundi

De Verenigde Naties hebben vrijdagavond definitief het licht op groen gezet voor de zending van een 5.650 man sterke vredesmissie naar Burundi. De VN-operatie in het door oorlog geteisterde Afrikaanse land moet op 1 juni van start gaan en wordt voorlopig beperkt tot een termijn van een half jaar.

Belga

De aanwezige missie van de Afrikaanse Unie wordt meegerekend in het dispositief. De nieuwe VN-missie zal bovendien bijgestaan worden door ongeveer 200 militaire waarnemers en 120 politiemensen. De leider van de missie is een vrouw, met name Carolyn McAskie van het VN-agentschap voor humanitaire hulp.

De VN-veiligheidsraad stemde vrijdagavond eenstemmig in met de zending van de missie. Het mandaat van de blauwhelmen steunt op hoofdstuk VII van het VN-charter. Dat betekent dat de soldaten in noodgevallen geweld mogen gebruiken. Hun concrete opdracht bestaat uit het ontwapenen van de milities en het toezicht op het naleven van het staakt-het-vuren.

Op 31 oktober zouden in Burundi verkiezingen moeten plaatsvinden. VN-secretaris-generaal Kofi Annan roept de bevolking en de politici van Burundi op om "deze eenmalige kans voor nationale verzoening en de voorbereiding van verkiezingen met beide handen te grijpen".

Het voormalige Belgische mandaatgebied Burundi wordt al sinds 1993 verscheurd door een burgeroorlog tussen het leger, onder leiding van de Tutsi-minderheid, en de Hutu-rebellen. Volgens de VN eiste de oorlog al meer dan 300.000 doden.