Russische militair die in 1983 kernoorlog voorkwam onderscheiden

Een gepensioneerde Russische militair die in 1983 oordeelde dat een alarm over een Amerikaanse kernaanval vals was en dat een tegenaanval uit moest blijven, is vrijdag onderscheiden. De Association of World Citizens (Vereniging van Wereldburgers), een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor vrede, onderscheidde oud-kolonel Stanislav Petrov "voor het voorkomen van wat had kunnen uitmonden in een kernoorlog."

AP Ned

Petrov had in 1983 het bevel over het waarschuwingssysteem waarmee aanvallen op de Sovjet-Unie in een vroeg stadium ontdekt moesten worden en waar besloten moest worden over een tegenaanval. In september van dat jaar kwam op een avond een melding binnen dat vanuit de Verenigde Staten een Minuteman intercontinentale raket op de Sovjet-Unie was afgevuurd. Binnen enkele minuten moest worden besloten of de melding juist was en of er een tegenactie moest worden ingezet. Hoewel het alarmsysteem melding bleef maken van een inkomende raket, besloot Petrov dat er geen sprake was van een nucleaire aanval van de VS en dat er geen militair antwoord diende te volgen.

De spanningen tussen de VS en de Sovjet-Unie waren op dat moment zeer groot. Kort daarvoor had de Sovjet-Unie een Zuid-Koreaans passagierstoestel uit de lucht geschoten omdat het zich zonder toestemming boven de Sovjet-Unie bevond en het leger dacht dat het om een Amerikaans spionagevliegtuig ging. Alle 269 inzittenden kwamen om het leven, onder wie een lid van het Amerikaanse Congres.

De Association of World Citizens heeft Petrov behalve een onderscheiding ook een geldbedrag van duizend dollar toegekend. De oud-militair moet rondkomen van een karig pensioen en kreeg kort na het Minuteman-incident een zenuwinzinking. Enkele maanden na het voorval werd hij uit het leger ontslagen.