Vijf steden in finale voor Spelen 2012

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dinsdag Londen, Madrid, Parijs, New York en Moskou geselecteerd als de vijf finalekandidaten voor het organiseren van de Olympische Spelen van 2012. Havana, Istanbul, Leipzig en Rio de Janeiro voldeden niet aan de criteria van het IOC.

AP Ned

Bij de eerste selectie van de kandidaten voor 2012 heeft het IOC vooral naar de technische capaciteit van de negen deelnemende steden gekeken, aldus voorzitter Jacques Rogge, die het unanieme besluit bekendmaakte. Vier steden, Londen, Madrid, Parijs en New York waren op grond van die capaciteit eigenlijk al zeker van een finaleplaats. Moskou is een buitenstaander, maar heeft baat bij de ervaring die het opdeed bij de organisatie van de Olympische Spelen van 1980.

Binnen het IOC, dat in juli 2005 in Singapore besluit welke stad de Spelen mag organiseren, bestaat de voorkeur voor een Europese stad omdat de Zomerspelen van 2008 in het Chinese Beijing worden gehouden en de Winterspelen in het Canadese Vancouver. Parijs is volgens het IOC momenteel de koploper, op de voet gevolgd door Madrid. Ook van Londen en New York waren de comitéleden zeker dat zij de Spelen op een goede manier gestalte kunnen geven. Alleen over Moskou, dat als laatste de finale haalde, heeft het IOC nog zijn twijfels.

Onder de afgevallen steden waren weinig verrassingen. Het Duitse Leipzig werd te klein geacht en had te weinig hotelaccommodatie voor een groot toernooi als de Olympische Spelen. Rio de Janeiro heeft te veel criminaliteit en zou met de organisatie van de Spelen in de knoop kunnen komen met het WK voetbal dat hoogstwaarschijnlijk in 2014 in Brazilië wordt gehouden. Havana en Istanbul, dat zijn vierde poging op rij deed, wisten geen indruk te maken op het IOC.