EURO 2000: Zweden en Noorwegen geplaatst

Print
BRUSSEL - Zweden en Noorwegen hebben zich woensdag geplaatst voor het Europees kampioenschap in 2000 in Nederland en België. Zij voegen zich bij Tsjechië en beide organisatoren, die allemaal al zeker zijn van deelneming.
BR>De Noren lieten er geen duidelijkheid over bestaan wie in groep 2 de beste is. Ze versloegen directe concurrent Slovenië met maar liefst 4-0. Daardoor zijn de Scandinaviërs niet meer te achterhalen. Voor Slovenië was het verlies geen catastrofe; het land is in ieder geval zeker van de 2de plaats en van een playoffwedstrijd.
Zweden verzekerde zich via een magere zege uit bij Luxemburg (0-1) van een ticket. Niclas Alexandersson was de gevierde man: hij trof na 39 minuten doel. De strijd om de tweede plek in groep 5 gaat tussen Polen en Engeland. De Engelsen brachten zichzelf echter nog meer in de problemen door in Warschau niet langs Polen te raken: 0-0. Engeland is nu uitgespeeld en staat op 13 punten uit 8 duels. Het is nu afhankelijk van de uitslag van Zweden - Polen.
Duitsland herstelt zich van de slechte start in groep 3. Na de zege op Finland (1-2) versloeg het woensdag Noord-Ierland met 4-0. Koploper Turkije behaalde uit bij Moldavië een beschamende remise. Bij het laagst geplaatste land in de poule kwamen de Turken niet verder dan 1-1. Duitsland en Turkije zijn zeker van een verlengd (kwalificatie-)avontuur. Eén van beide landen plaatst zich rechtstreeks, de ander speelt in ieder geval een playoffwedstrijd.
Frankrijk deed - zij het met enige moeite - goede zaken door in groep 4 uit een overwinning te behalen bij Armenië: 2-3. Ook concurrent Rusland won, eveneens weinig overtuigend, uit bij Andorra: 1-2. Beide landen hebben 18 punten uit 9 duels. Frankrijk kreeg in Armenië een grote schok, toen de ploeg al na 6 minuten op achterstand kwam. Djorkaeff (strafschop) en Zidane brachten de rust terug, voor respectievelijk Laslandes en Shakhgeldyan (strafschop) de eindstand op 2-3 bepaalden. In dezelfde groep behield Oekraïne de koppositie. Uit bij IJsland werd het 0-1, dankzij een treffer van Rebrov in de 43ste minuut uit een strafschop. De Oekraïne heeft één wedstrijd voor het einde 19 punten. Frankrijk en Rusland volgen op één punt, IJsland staat 4 punten achter en maakt theoretisch nog kans op de 2de plaats. Volgende maand staan de alles beslissende confrontaties Frankrijk - IJsland en Rusland - Oekraïne op het programma.
Joegoslavië bleef in groep 8 aan de leiding door een zege (2-4) in de uitwedstrijd tegen Macedonië. Door de crisis in Kosovo was het programma van de Joegoslaven zodanig in de war geschopt, dat het nu binnen 4 dagen 2 keer moest aantreden tegen de Macedoniërs. Zondag had Joegoslavië ook al gewonnen, met 3-1. Het land leidt in de groep, met 1 punt voorsprong op Ierland. Kroatië volgt op weer een punt. Met nog 1 duel te gaan maken alledrie de landen nog kans op de groepswinst. De kraker in de laatste speelronde is Kroatië - Joegoslavië, ook politiek zwaar beladen. Ierland speelt uit bij Macedonië.
Schotland liet in groep 9 na een grote stap te zetten op weg naar de 2de plaats in de groep. Tsjechië is al zeker van de eerste plaats, de Schotten verspilden 2 punten door uit bij Estland doelpuntloos gelijk te spelen. Litouwen, dat uit met 0-1 won van Faröer, staat samen met Estland op 1 punt van de Schotten, die echter nog een duel te goed hebben.
In poule 7 hielden de hoogst geplaatste teams Roemenië en Portugal elkaar in evenwicht: 1-1, door treffers van Ilie en Figo. Roemenië blijft daardoor bovenaan, met 1 punt voorsprong op de Portugezen. De andere landen in de groep zijn reeds uitgeschakeld.