Traditionele topper wordt de echte voetbalfan ontnomen

Print
HASSELT - We beleven weer mooie dagen met onze nationale ploeg die eindelijk op toerental komt. Minder mooi is het gesteld met de traditionele topper Club Brugge-Anderlecht van dit weekend. Zoals geweten verbiedt de Brugse burgemeester Moenaert alle Anderlecht-fans toegang tot het Jan Breydelstadion, naar aanleiding van "het stoeltjesincident" van vorig seizoen. Enerzijds een begrijpelijke beslissing, maar anderzijds is het voetbal natuurlijk weer de grote verliezer.
BR>Een bijkomend argument waarom de Brugse burgervader op zijn strepen blijft staan is het gedrag van de Anderlecht-supporters. Tijdens de recente competitiewedstrijden van paars-wit liet de paars-witte spionkop telkens van zich horen: slogans zoals "wij gaan naar Brugge toe" zijn ook de Brugse autoriteiten blijkbaar niet ontgaan. En ook menen de Bruggelingen dat er via het Internet - op het prikbord van de Anderlecht-website - afspraken zouden worden gemaakt om zondagavond rellen te veroorzaken rond het Jan Breydelstadion.
Ook hier weer enerzijds te begrijpen omwille van veiligheidsvoorzorgen, maar als men tegenwoordig alles wat er op zulke prikborden wordt verkondigd voor waarheid gaat nemen, zijn we ver heen. Want de grote kracht én (in dit geval) het grote gebrek van het Internet is dat alles anoniem kan gebeuren. Iedereen - zelfs kinderen - die iets of iemand dus geen warm hart toedraagt, kan die iets of iemand dus behoorlijke schade toebrengen als de wetgeving dit soort argumenten gaat aannemen.
De oplossing ligt dan ook niet in het bannen van websites of het verbieden van voetbalwedstrijden. Zolang er niet daadwerkelijk repressief wordt opgetreden tegen hooligans, zal het voetbal er echt niet beter van worden. Maak eindelijk eens werk van het verwijderen van de rotte appels rond de voetbalvelden en er vliegt in de eerste plaats al geen enkel stoeltje door de lucht. Maak het voetbal opnieuw "leefbaar" voor de echte voetballiefhebbers en straf hen niet omwille van een minderheid die de boel willen verzieken. Dat zou toch in geen enkele democratie opgaan? Of gaan er binnenkort nergens nog bezoekende supporters toegelaten worden?
Het is ondertussen zelfs zo ver gekomen, dat een honderdtal paars-witte fans een kort geding hebben ingespannen tegen de stad Brugge. Een proces waarvan vandaag de uitspraak wordt verwacht. Sportnet ontving een persmededeling van Johan Ceuppens, webmaster van de RSCA-site:
Johan Ceuppens:"We hebben namiddag (gisteren, nvdr) vernomen, dat tijdens het proces tegen de heer Patrick Moenaert, burgemeester van de stad Brugge, de verdediging gebruik maakte van een bericht dat door een "Anderlecht-supporter" werd geplaatst op het prikbord van onze niet-officiële website van RSC Anderlecht. Het bericht werd getiteld "we breken Brugge af".
Omdat wij vrezen dat zowel het internet als de Anderlechtsupporters nogmaals in een slecht daglicht zullen worden geplaatst, wensen wij onmiddellijk te reageren! Het gaat hier niet om de beslissing van de heer burgemeester, die wij natuurlijk betreuren, maar om de manier waarop hij zijn beslissing staaft !
Wij ontkennen niet het bestaan van zulke internetberichten, we hebben geprobeerd deze onmiddellijk te verwijderen. Soms echter werden deze zogenaamde "heethoofden" ruimschoots op hun plaats gezet door de eigen supporters, dat het ons het beste leek, deze berichten, samen met de gepaste antwoorden van de trouwe supporters, te laten staan!
We hebben deze bewuste berichten nog in ons bezit en door eigen opzoekwerk, weten we wie deze berichten heeft geplaatst! Wij kunnen met een gerust hart zeggen, dat er geen enkele serieuze oproep tot geweld is geweest op de messageboard ! Uit ons eigen onderzoek en goede contacten is ook zeer duidelijk gebleken dat er geen afspraken met betrekking tot rellen met Anderlechtsupporters worden gemaakt via het Internet! Als de BOB in het kader van een eventueel onderzoek de berichten vraagt, zullen we onze medewerking verlenen en zo aantonen, dat er geen enkele reden is tot paniek!
We zijn niet erkend door RSC Anderlecht, maar hebben toch nauwe contacten met de Supportersfederatie van de club, wij hebben er zo dus geen baat bij, om langs onze website te laten oproepen tot geweld! Wij roepen onze bezoekers al gedurende enkele weken op tot kalmte, net zoals de club vandaag in haar perscommuniqué!
Iedereen die dit seizoen een competitiematch van Anderlecht heeft bezocht, weet dat de slogans "we breken Brugge af" en "we gaan naar Brugge toe" de laatste tijd veel gescandeerd worden door duizenden fans, maar daar neemt niemand aanstoot aan? Eén oproep van een zogezegde "hooligan" op het internet is daarentegen wel een schande?
Het is stilaan een publiek geheim, dat diegenen die meneer Moenaert net uit het stadion wil houden, zich zondag tussen de Brugse aanhang kunnen nestelen. Wanneer hij dan geconfronteerd wordt met de Belgische grondwet, probeert hij gebruik te maken van de slechte naam van het internet en de Anderlechtsupporters om zijn beslissing te verduidelijken! Wij zijn er jammer genoeg van overtuigd, dat deze onterechte argumentering, toch gehoor zal vinden bij de rechter en zo de trouwe supporters zal straffen!"
Johan Ceuppens in naam van het S.A.M.-webteam