De meningen van de betrokken: "Ons erbij neerleggen"

Print

Meester Belmans van de supportersfederatie

BR>«Mogen we of mogen we niet», dat is de vraag die momenteel speelt bij meester Koen Belmans en de Anderlecht-aanhang. De Geelse pleiter verdedigde gisteren in kort geding het standpunt van de Anderlecht-supporters. «Het is mijn overtuiging dat de grondwet geschonden wordt. Ik beroep me op het gelijkheids- en niet discriminatiebeginsel. Terwijl ook het recht van vrijheid van vergadering niet wordt geëerbiedigd. Ik hoop dat de rechter zich niet laat leiden door enkele vormelijke barrières maar een uitspraak ten gronde doet.»

Verschueren moet beslissing aanvaarden


ANDERLECHT - Naar aanleiding van het kort geding dat 100 Anderlecht-supporters aanspannen tegen de burgemeester van Brugge die besloot het Jan Breydel-stadion zondag gesloten te houden voor Anderlecht-supporters reageert Michel Verschueren afstandelijk. "Anderlecht heeft met dit initiatief niets te maken", zegt Verschueren. "We laten onze supporters vrij in hun doen en laten. We leven in een democratie. Wij moeten er alleen voor zorgen dat de club niet het slachtoffer wordt van al dat gelul. Ik vrees dat de supporters niet veel van dat kort geding moeten verwachten. Waarschijnlijk gaat de rechter in kwestie zich onbevoegd verklaren."
Sporting heeft de bond en het Uitvoerend Comité om advies gevraagd om de Anderlecht-supporters alsnog toe te laten. Zonder resultaat, de burgemeester van Brugge blijft bij zijn standpunt. "We gaan spelen en daarmee is de kous af", zegt Verschueren. "We kunnen onder voorbehoud spelen, maar we doen dat niet. We wensen geen verdere complicaties. Als er zondag rellen zijn dan zal dat alleen de fout van Club Brugge zijn."
"Of ik uit protest thuisblijf? Neen, ik laat mijn ploeg niet in de steek. Er moet iemand ter plaatse aanwezig zijn als er iets gebeurt. We gaan met 3 mee met de autobus, voorzitter Roger Vanden Stock, secretaris Philippe Collin en ikzelf. Er waren ons door Club 20 invitaties beloofd, maar hiervan zag ik er tot nu toe niet één."
Anderlecht probeerde inmiddels een lokatie te vinden om een groot scherm te plaatsen zodat de supporters de wedstrijd live kunnen volgen. "Ook dat is ons verboden door de burgemeester", aldus Verschueren.

Club-secretaris De Nolf: "Anderlecht-fans kunnen er bij"


BRUGGE - Jacques De Nolf kan makkelijk leven met de vraag wel of geen Anderlecht-supporters? Het bezorgt de Club Brugge-secretaris voorlopig geen extra kopbrekens. "Wat baat het te palaveren over een scenario dat pas vrijdag door een rechter in een definitieve vorm wordt gegoten. Laat me één zaak duidelijk stellen. De hele discussie wordt boven het hoofd van Club uitgevochten. Het is de Brugse burgemeester die het stadionverbod aan de Anderlecht-supporters oplegde. Of die maatregelen goed of verkeerd zijn, laat ik in het midden.
Of we problemen riskeren als vrijdag de ban wordt opgeheven? Als blijkt dat de mauve-witte aanhang zondag present mag tekenen bij de topwedstrijd? Waarom zou dat andere koek worden? Akkoord, we profiteerden van het besluit van de burgemeester om Club-supporters in de zuidtribune te installeren. Maar volgens het protocol mag dat mits overleg met de ordediensten. Concreet betekent dit dat we de helft van de plaatsen achter doel aan de Club-aanhang verkochten. Dat moet niet noodzakelijk tot toestanden leiden. Er is niet alleen een dubbele compartimentering maar ook een bufferzone voorzien. Zondag moet het eventueel schouder-aan-schouder-voetbal-kijken niet leiden tot dichtgeknepen billen.
Voorlopig rijst de vraag over veilig of onveilig nog niet. In een maatschappij die aan bepaalde regels is onderworpen zullen we ons neerleggen bij het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg en de beslissing van de burgemeester."

De KBVB: duidelijk verveeld met de zaak


Secretaris-generaal Jan Peeters zit duidelijk verveeld met de zaak. «De voetbalbond weigerde in te haken op de vraag van Anderlecht om de wedstrijd uit te stellen om geen precedent te scheppen. We zouden ons op gevaarlijk ijs begeven. De weg openleggen voor gekonkelfoes en afpraakjes. Clubs die veel gekwetsten tellen zouden bijvoorbeeld in de slag kunnen met hun burgemeester. Daarbij, de beslissing om de wedstrijd uit te stellen zou toch geen baat brengen. De Brugse burgemeester zou door een verschuiving van datum niet van standpunt veranderen. Hij zou zijn beslissing waarschijnlijk gewoon handhaven.»
«De bond wil wel met de partijen aan tafel. Een stadionverbod is niet goed voor het voetbal. Het brengt het regelmatig verloop van een wedstrijd in het gedrang.»