Lokeren-manager Willy Verhoost: "Leekens moet ons naar Europa leiden"

Print
LOKEREN - Georges Leekens is de nieuwe trainer van Sporting Lokeren. Dinsdag, precies 20 dagen nadat de voetbalbond hem op de keien zette, ondertekende de 50-jarige trainer een 5-jarig contract (waarvan 2 met optie) bij de Wase eersteklasser. Leekens moet de zwak gestarte club uit het slop halen en uitbouwen tot een subtopper. Zijn aanstelling zorgt voor onrust in het Lokerse bestuur. Hoofdsponsor Ronny Deschacht, die een akkoord had met Henk Houwaart, dreigt met opstappen.
BR>"Daar staan jullie van te kijken, hé." Willy Verhoost, manager van Lokeren, geniet van dit persoonlijk succesje. "Mijn goede relatie met Georges heeft natuurlijk een belangrijke rol gespeeld. Ik heb serieus op hem ingepraat om hem over de streep te trekken, maar ik geniet wel van een beetje spanning. Wees gerust, Georges is gemotiveerd om hier iets moois op te bouwen. Zijn ontslag bij de bond is hij al vergeten. Lokeren wil profiteren van zijn drang naar uitdagingen. Enkele jaren geleden was hij zelfs bereid naar tweedeklasser Moeskroen te komen. Ik bedank bondsvoorzitter D'Hooghe: net op de periode dat ik bij Moeskroen opstapte en mijn samenwerking met Georges dus eindigde, kwam de bond hem weghalen, en nu ik hem bij Lokeren absoluut nodig heb, zorgt Michel dat-ie vrij is.
Iedereen zeurt nu over de zware financiële inspanning die Lokeren moet doen, maar wie kent de prijs van Georges? Hij is potverdorie de beste trainer van België, dus het mag een beetje duurder zijn. Vergeet niet dat de toekomst van de club op het spel staat! Dit seizoen moet Georges ons naar de linkerkolom in de rangschikking leiden. Over enkele weken deelt hij ons mee of-ie daarvoor nog spelers nodig heeft. Maar zijn belangrijkste taak bestaat erin een ploeg uit te bouwen naar volgend seizoen toe.
De voorzitter wil binnen 4 jaar Europa in en Georges krijgt carte blanche om dat proces te begeleiden. De sportieve verantwoordelijkheid ligt volledig bij hem. Hij maakt me werkloos, haha."
Leekens is na Willy Reynders en het duo Cossey-Van Geneugden al de derde trainer van het seizoen. "Rudi en Ronny hebben schitterend werk geleverd. Van Geneugden wordt een grote trainer, let maar op. Maar nu hebben we een persoonlijkheid nodig. Ik heb gesproken met een vijftal kandidaten. De actie van Deschacht was knap, we stonden volledig achter Houwaart. Maar Henk zit nog bij een club, hé. Zeker nu Lambrecht voorzitter is van de profliga, wil hij geen conflicten creëren. Nee, er heerst helemaal geen verdeeldheid in ons bestuur, alles gebeurde in samenspraak."

Ronny Deschacht: "Dit is geen volwassen werkwijze, ik stap op"


LOCHRISTI - Hoofdsponsor Ronny Deschacht had liever Houwaart als trainer gezien. "Ik heb niks tegen Leekens, hoewel ook hij de resultaten niet meteen kan ombuigen. De manier waarop het bestuur met Houwaart omgegaan is, vind ik beneden alle peil. Maandagochtend bereikte ik een akkoord met hem, omdat Verhoost zei dat de onderhandelingen met Leekens vastgelopen waren. Enkele uren later tekent Leekens een contract. Dat kan niet voor volwassen mensen. Hoe moet Henk zich nu voelen? Ik ga hieruit mijn conclusies trekken. Ja, de kans is heel groot dat ik ermee stop. Ik lever al 7 jaren inspanningen voor de club, en nu gaat Verhoost alles bepalen, omdat hij dichter bij de voorzitter staat. Ik heb met de club geen contract, dus ik kan vandaag opstappen als ik wil. Maar we zijn grote mensen, dus uit fair-play doe ik dit seizoen uit. Daarna is het over. De voorzitter zal met stevige argumenten moeten komen om me te overhalen."

Bond betaalt Leekens volledig uit


BRUSSEL - Jan Peeters, secretaris-generaal van de voetbalbond, bevestigt dat de KBVB Georges Leekens volledig uitbetaalt. "Als één van beide partijen de overeenkomst voortijdig onderbreekt, moet de premie helemaal uitbetaald worden. Zo vermeldt het contract. Dat hij meteen een nieuwe werkgever heeft gevonden, speelt geen rol", aldus Peeters. Het zou gaan om een bedrag van meer dan 10 miljoen BEF.

Ronny Van Geneugden: "Ik heb mijn opdracht volbracht"


LOKEREN - Ronny Van Geneugden is blij met de komst van Leekens. "Een perfecte oplossing: op korte termijn maakt hij speciale krachten los, en op lange termijn kan hij de organisatie neerzetten die Lokeren nodig heeft. Ik heb dinsdag 3 uur met hem gesproken, en hij maakte een gedreven indruk."
De komst van Leekens maakt van Van Geneugden opnieuw een gewone kernspeler. "Zo was het afgesproken, dus ik maak er geen heibel om. Het bestuur had me gevraagd de groepsmentaliteit te verbeteren én resultaten te halen. Het eerste is gelukt: de spelers hebben 3 weken enthousiast getraind. De groep is klaar om door een nieuwe trainer gekneed te worden. Alleen kwam dat nauwelijks tot uiting op het veld: de uitslagen vielen wat tegen. Toch hebben we niet verloren, ik mag me dus een ongeslagen trainer noemen. Staat toch leuk op mijn cv. Ik heb geleerd dat in dit vak mijn toekomst ligt. Alleen ben ik nu te jong: ik wil nog enkele jaren doorgaan als voetballer. De komende weken ga ik opnieuw matchritme opdoen en trachten mijn plaats af te dwingen. Mijn positie in de groep zorgt niet voor problemen: ik heb me nooit boven de spelers gesteld."

Chris Janssens: "Met de nationale ploeg als voorbeeld"


LOKEREN - "We hadden nood aan een sterke persoonlijkheid", aldus kapitein Chris Janssens. "Als er iemand daarvoor kan zorgen, is het Leekens wel. Ik ken hem van bij de Rode Duivels als een schitterende vent om mee te werken. Hij kan het vertrouwen herstellen. Kijk maar naar de prestaties van de nationale ploeg: het koppeke is de belangrijkste factor in voetbal. Die zogezegde fysieke achterstand en de kliekjesvorming liggen helemaal niet aan de grond van de mindere resultaten van Lokeren. We hebben gewoon een zege nodig. Germinal Beerschot moet zaterdag daarvan het slachtoffer worden, hoe dan ook. Leekens kan het bestuur misschien ook overtuigen om een bijkomende spits aan te trekken. 3 goals in 4 matchen, alle drie uit vrijeschop: er scheelt duidelijk iets vooraan."