Verhofstadt en Flahaut brengen donderdag blitzbezoek aan Afghanistan

Premier Guy Verhofstadt en minister van Defensie André Flahaut brengen donderdag een blitzbezoek aan Afghanistan.

Belga

Op het programma staat een ontmoeting met de ongeveer 300 Belgische militairen die er deel uitmaken van de ISAF-vredesmissie. Ook met de Afghaanse president Hamid Karzaï wordt gesproken. Verhofstadt en Flahaut krijgen tijdens hun korte trip het gezelschap van VTM-presentatrice Goedele Liekens, die ook bekend is als "goodwill ambassadrice" van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). In de hogeschool voor meisjes Rahman Maina in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zal er materieel worden overhandigd.

Ons land is van plan zijn militaire aanwezigheid in Afghanistan de komende maanden op te drijven. Het aantal manschappen wordt verdubbeld tot 600. Vanaf 11 augustus lost het Eurocorps, waarvan België deel uitmaakt, Canada immers af aan het hoofd van ISAF. De Europese troepenmacht, waaraan ook Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Spanje bijdragen, neemt voor zes maanden het militaire commando op zich van de vredesoperatie.

Verhofstadt en Flahaut willen met hun blitzbezoek het militaire en diplomatieke engagement van ons land tegenover Afghanistan onderstrepen. Het gaat om het tweede bezoek van de eerste minister aan Belgische militairen die in het buitenland op operatie zijn, sinds zijn aantreden in juli 1999. Verhofstadt was in mei 2002 in Kosovo, waar Belgen deel uitmaken van de KFOR-vredesmissie.

Aangeboden door onze partners