VLD met Peperplan naar verkiezingen

Elk van de vijf jaar die men voor de wettelijke pensioenleeftijd nog werkt, moet bij de pensioenberekening voor 1,25 meetellen, een kwart meer dan een normaal gewerkt jaar. Dat is één van de maatregelen uit het Peperplan, het verkiezingsprogramma van de VLD, die dinsdag in zijn definitieve versie werd voorgesteld.

Belga

Het Peperplan staat voor "Positief Economisch Project voor Europa en onze Regio". Het werd voorgesteld door partijvoorzitter Dirk Sterckx en de verschillende provinciale lijsttrekkers. De voorzitter benadrukte dat voor de VLD werk en economie centraal staat. Zonder een sterke economie kunnen de sociale noden niet aangepakt worden, zei hij. "We bakken eerst de taart voor ze aangesneden wordt", luidde het.

De VLD-kopstukken legden de nadruk op de maatregelen om meer 55-plussers aan de slag te houden. Nu ligt de activiteitsgraad bij de 55-plussers slechts op 26,6 procent, terwijl het Europese gemiddelde 40,1 procent bedraagt.

Met de pensioenbonus wil de VLD de oudste werknemers stimuleren om aan de slag te blijven. Door hen een hoger pensioen in het vooruitzicht te stellen als ze nog na hun 60ste (voor de mannen) en 58ste (voor de vrouwen) aan de slag blijven, hoopt de partij de mensen te motiveren om minder snel uit het beroepsleven te stappen. De regeling geldt ook voor zij die niet meer voltijds werken. Voor de zelfstandigen wordt een gelijkaardig systeem uitgewerkt.