Vanvelthoven stelt toolkit voor om eID te lezen

Staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven (sp.a) heeft dinsdag een toolkit voorgesteld waarmee burgers op hun pc hun elektronische identiteitskaart (eID) kunnen lezen.

Belga

Het moet ook toelaten om een reeks toepassingen voor de eID te ontwikkelen. Op termijn krijgt elke Belg een elektronische identiteitskaart. Via de chip op de kaart zijn heel wat toepassingen mogelijk. Zo zal de kaart op termijn de SIS-kaart vervangen, kan ze aangewend worden om aan thuisbankieren te doen of om naar het gemeentelijk containerpark te gaan. In een mededeling wijst Vanvelthoven er dinsdag op dat de overheid niet kan instaan voor het uitwerken van al die toepassingen. Hij zei te hopen dat de lokale overheden en de privé-sector terzake de nodige inspanningen en creativiteit aan de dag zullen leggen. "Wanneer bijvoorbeeld een universiteit de elektronische identiteitskaart wil inzetten om zowel de studentenpas, de bibliotheekpas, de toegangspas voor de parking of de aanwezigheidsregisters bij examens te vervangen, moet ze zelf zorgen voor die toepassingen", klinkt het.

De toolkit moet de lokale overheden of bedrijven helpen om al een eerste reeks toepassingen te ontwikkelen. De kit laat daarnaast de burger toe om zijn elektronische identiteitskaart te lezen. Dat gebeurt via de installatie van een applicatie op de computer. Later op het jaar komt de staatssecretaris met een tweede toolkit op de proppen. Die moet helpen om meer geavnceerde toepassingen te ontwikkelen.