Nieuw alarmsysteem tegen het probleem van de dode hoek

Er komt een nieuw systeem op de markt dat het probleem van de dode hoek bij vrachtwagenbestuurders zou helpen oplossen. Dit heeft de bedenker van het systeem, Freek Ton van het bedrijf Holland Safety Systems, maandag gezegd.

Belga

Het nieuwe systeem waarschuwt truckers via een sensorstrip dat er een voetganger of een fietser vlakbij is. De 2 tot 3 centimeter brede rubberstrip loopt over de hele zijkant van de vrachtwagen.

Als iemand zich 30 tot 40 centimeter van het voertuig bevindt, klinkt er in de stuurcabine een alarmsignaal. Wanneer de chauffeur dit signaal negeert, geeft het apparaat een 'indringend' noodstopsignaal. De in het nauw gebrachte fietser of voetganger kan door op de strip te slaan ook zelf het alarm laten afgaan. "Problemen met de dode hoek komen vrijwel altijd bij lage snelheid voor, zodat er bij het afgaan van het alarmsignaal nog voldoende tijd is om in te grijpen", aldus Ton.

Volgens hem heeft zijn uitvinding als voordeel boven een dodehoekspiegel dat de sensorstrip altijd bedrijfsklaar is en ook veel minder kost.